Главно Свијет

Неуспио напад Израела на сиријску авио-базу Т-4 – ПВО му оборила пет од осам ракета

ИЗРАЕЛ ДОСАД НИЈЕ ОВАКО ОМАЊИВАО - ТРИ ПРЕОСТАЛЕ ПАЛЕ НА ПЕРИФЕРИЈУ АЕРОДРОМА
  • У акцији су учествовала два израелска F-15 која су испалила осам диригованих ракета из ваздушног простора Либана. Не залазећи у сиријски јер је Тел Авив у фебруару, приликом напада на исти аеродром, изгубио један F-16
  • У Израелу ову акцију засад никако не коментаришу. Тако се држе и војни врхови Сједињених Држава и Француске. А добро обавјештени руски сенатор Франц Клинцевич је изјавио да се напад на „Ет-Тијас“ још изучава и да није до краја јасно ко је у њему све учествовао

ВОЈНИ авиони Израела ракетирали су сиријски аеродром „Ет- Тијас“ који се налази на истоку провинције Хомс, поред важних налазишта нафте и пута за Палмиру.

Тај аеродром носи ознаку Т-4, па га на Западу називају и „Тифор“, а Министарство одбране РФ је објавило да је напад изведен минуле ноћи и да је трајао од 03:25 до 03:53.

У акцији су учествовала два израелска F-15 која су испалила осам диригованих ракета из ваздушног простора Либана. Не залазећи у сиријски.

Руско министарство је прецизирало да су три ракете пале на „западни део аеродрома“, а да је пет оборила сиријска ПВО.

У Москви је посебно наглашено да руски савјетници сиријске армије у овом нападу нису настрадали.

Сиријски „добро обавјештени извори“ тврде да су три необорене ракете погодиле западну периферију аеродрома и да му никакву материјалну штету нису причиниле.

Сиријска државна новинска агенција САНА објавила је да је у нападу било погинулих и рањених.

Вјероватно је од значаја за исход израелског напада и то што су руски зенитни ракетни системи на западу Сирије С-300 и С-400 стављени у стање повишене приправности.

У Израелу ову акцију засад никако не коментарише.

Тако се држе и војни врхови Сједињених Држава и Француске.

Добро обавјештени руски сенатор Франц Клинцевич изјавио је да се напад на „Ет-Тијас“ још изучава и да није до краја јасно ко је у њему све учествовао.

Независно од тога, ако је тачно основно – да су три `паметне ракете`пале на небитну периферију аеродрома, а да је сиријска ПВО (иако је напад изведен усред ноћи) оборила пет – јасно је да напад није успио и да је сиријска армија Израелу поново показала зубе.

Израелци су и у фебруару тукли базу Т-4, тврдећи да су на њој били стационирани ирански дронови.

Тада им је ватром са земље био погођен један ловац F-16.

Ваљда се због тога нису усудили ни да уђу у сиријски ваздушни простор.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар