Одабрано Свијет

New York Times: Сурове санкције против Русије задаће озбиљан ударац и Западу и заљуљати берзе

БОРЕЉ: ЕУ СПРЕМА САНКЦИЈЕ КОЈЕ ЋЕ УДАРИТИ ПО СТРАТЕШКИМ АМБИЦИЈАМА РУСИЈЕ
  • Жозеп БОРЕЉ: У оквиру наших напора ра обуздамо Русију, одмакли смо у припреми мера које ће нанети озбиљну штету руској економији и финансијском систему. Те мере ће укључивати експортну контролу и имаће дугорочни ефекат
  • Нови лидер немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ, партије Ангеле Меркел) Фридрих Мерц – упозорио званични Берлин, а и Брисел, да ће искључивање Русије из платног система СВИФТ имати негативан утицај на Европску унију (ЕУ), а само ће присилити Москву да пређе, заједно са више других земаља, на кинески аналог СВИФТ

ЕВРОПСКА унија ради над новим санкцијама против Русије које могу да је лише производа неоходних Москви за реализацију стратешких амбиција.

Ово је изјавио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ. Додатно је објаснио:

«У оквиру наших напора ра обуздамо Русију, одмакли смо у припреми мера које ће нанети озбиљну штету руској економији и финансијском систему. Те мере ће укључивати експортну контролу и имаће дугорочни ефекат“.

Борељ је на истој лнији још рекао:

„Русију води рат нерава, зато ми морамо своје сачувати и користити, колико год је могуће, дипломатију“.

Жозеп Борељ

Претходно шефица Европске комисије  Урсула фон дер Ляјен није искључила могућност санкција и против гасовода «Северни ток–2.

Исту могућност више пута је поменула и нова немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Нови лидер немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ, партије Ангеле Меркел) Фридрих Мерц – упозорио је, међутим, званични Берлин, а и Брисел, да ће искључиваљње Русије из платног система СВИФТ имати негативан утицај на Европску унију (ЕУ).

Према његовим речима, то ће само присилити Москву да пређе, заједно са више других земаља, на кинески аналог СВИФТ.

Мерц је рекао још нешто што је важно и за Србију:

„Ми у ЕУ морамо да поштујемо право земаља које склапају споразуме о придруживању или слободној трговини са Европском унијом да могу истовремено да имају обавезе према другим економским зонама“.

Фридрих Мерц

Упозорење се појавило и на страницама The New York Times. Са ширим указивањем:

Евентуалне америчке санкције Русији могле би да изазову финансијску панику и да задају озбиљан ударац глобалној економији! Могле да буду шок за привреде развијених земаља, посебно европских, и да угрозе стабилност глобалног финансијског система.

„Изузетно оштре санкције којима амерички званичници прете Русији могле би да изазову високу инфлацију, крах на берзама и друге облике финансијске панике. И да наштете самим Американцима, од милијардера преко државних службеника до породица средње класе. Русија би, примера ради, могла да предузме контрамере, попут „ограничавања испорука гаса Европи“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/new-york-times-surove-sankcije-protiv-rusije-zadace-ozbiljan-udarac-i-zapadu-i-zaljuljati-berze

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар