Одабрано Свијет

Није било пресретања – два F-22 нису се примицала групи руских авиона ближе од 100 метара

МОЖДА БИ И БИЛО – БАР ПОКУШАЈА - ДА Ту-95 И Ту-142 НИСУ ПРАТИЛИ ЛОВЦИ МиГ-31 и Су-35

АМЕРИЧКИ медији су објавили да су два америчка борбена авиона F-22 пресрела два руска стратешка ракетоносца Ту-95 у међународном ваздушном простору поред обала Аљаске.

Портпарол Команде ваздушно-космичке одбране Сјеверне Америке – генерал Ендрју Хенеси – рекао је да су бомбардери летјели у такозваној Идентификационој одбрамбеној зони, а да им је „упућена пратња“ када су били 300 километара од обале САД (Аљаске).

Телеканал CNN навео је да су два поменута F-22 „испратила руске бомбардере до изласка из идентификационе зоне“.

Међутим, руски војни врх је главно демантовао.

Прво је навео да су у групи била и два далеколетна противподморничка авиона и да су сви летјели над неутралним водама Сјеверног Леденог океана, Беринговог и Охотског мора.

Потом је његов портпарол, генерал Игор Конашенков, објаснио због чега се не може говорити о „пресретању“:

„Радило се о праћењу у дијелу лета које је потрајало око 40 минута. Два америчка ловца F-22 нису се нашим авионима приближавала на растојање мање од 100 метара. Просто су летјели поред наших који су изводили патролни лет. Дакле: није било никаквог пресретања“.

Конашенков је прецизирао да се све догодило 11. маја и да у „руској групи“ нису били само Ту-95 и противподморнички Ту-142. Јер, пратили су их ловци МиГ-31 и Су-35.

Можда зато и није било ни покушаја пресретања.

Да је до нечега дошло, сукобили би се два F-22 и МиГ-31 и Су-35…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар