Свијет

Њемачка објавила да не признаје америчке санкције против своје енергетике

ЛЕВА ПАРТИЈА У БУНДЕСТАГУ ЗАТРАЖИЛА САНКЦИЈЕ ЕУ ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ ТЕЧНОГ ГАСА

Хајко Мас

  • Хајко МАС: „О европској енергетској политици одлучује Европа, а не САД. Одбацујемо било какво мијешање споља и санкције са екстратериторијалним дејством“      

ЊЕМАЧКА одбацује покушаје страних утицаја на своју енергетску политику – о њој одлучује Европа, а не Сједињене Државе, изјавио је министар иностраних послова Хајко Мас.

Шеф немачке дипломатије овако је одреаговао на санкције које је Вашингтон најавио у вези с гасоводом Сјеверни ток 2, који граде Њемачка и Русија.

„О европској енергетској политици одлучује Европа, а не САД. Одбацујемо било какво мешање споља и санкције са екстратериторијалним дејством“, нагласио је Мас у писаној изјави.

Комитет за Оружане снаге  Представничког дома САД формирао нацрт буџета за 2020. годину, а међу ставкама се налази „супротстављање Русији у различитим областима“.

Између осталог, предвиђене су санкције против гасовода Сјеверни ток 2 и Турски ток.

Овај документ предат је америчком предсједнику Доналду Трампу на потписивање.

Немачка Лева партија затражила је у Бундестагу да званични Берлин од Европске комисије званично затражи да на могуће санкције против Северног тока-2 ЕУ уведе санкције против америчких експортера течног гаса на тржишту Немачке и Уније.

Пројекат Сјеверни ток 2 подразумијева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Њемачке.

Проћи ће кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Њемачке. Нови цјевовод требало би да буде изграђен поред Сјеверног тока-1.

Планирано је да нови гасовод почне са радом 2020. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар