Svijet

Njujork postao novi epicentar epidemije – zaražen svaki hiljaditi

VIRUS SE ŠIRI BRŽE NEGO U ITALIJI I IRANU – PET PUTA BRŽE NEGO U SJEDINJENIM DRŽAVAMA
  • Glavni hirurg SAD Džerom ADAMS: «Želim da Amerika zna da će tokom ove nedjelje sve postati loše. Neki u Njujorku i dalje posjećuju  Nacionalni mol, a neki su na plažama Kalifornije. Ne želimo da drugi američki gradovi idu putem Njujorka koji je postao centar epidemije u našoj zemlji»
  • Zasad nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savjetuje da ostanu kod kuće. Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta – tek poslije dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade prije 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava

GRAD Njujork je novi epicentar zaraze korona virusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim dijelovima zemlje.

Brže nego u Italiji i Iranu.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv korona virusa, dr Debora Birks.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše The New York Times, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice. Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedjeljak prijavljeno je novih 5.000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovida-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

Glavni hirurg SAD Džerom Adams upozorio je kritikujući sunarodnike koji ne poštuju preporuke da ostanu u kućama i stanovima:

«Želim da Amerika zna da će tokom ove nedjelje sve postati loše. Neki u Njujorku i dalje posjećuju   Nacionalni mol, a neki su na plažama Kalifornije. Ne želimo da drugi američki gradovi idu putem Njujorka koji je postao centar epidemije u našoj zemlji».

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar