Свијет

`Нобел` за физику за процесе у моменту Великог праска и откриће прве екзопланете

ПОЛОВИНА НАГРАДЕ ПРИПАЛА ЏЕЈМСУ ПИБЛСУ, А ДРУГУ ДИЈЕЛЕ - МИШЕЛ МАЈОР И ДИДИЈЕ КЕЛО

Џејмс Пиблс, Мишел Мајор и Дидије Кело

  • Пиблс је канадско-амерички астрофизичар, а награђен је „за теоријска открића у физичкој космологији. Посебно: за моделовање природних процеса који су довели до стварања језгра хемијских елемената тежих од водоника
  • Мајор и Кело су 1995-те открили екзопланету која је добила име 51 Пегаса b, а она и њена звијезда су од Земље удаљене 50 свјетлосних година

ИЗГЛЕДА да је свјетска наука трајно уситнила, да у њој више нема титана који би својим открићима заслуживали да сами добијају највиша признања.

Нобелову награду из физике ове године су поделила тројица. Са Запада, наравно.

Канадско-амерички астрофизичар Џејмс Пиблс је половину новчаног износа награде добио за нова схватања структуре и историје свемира, а другу половину ће подијелити Мишел Мајор и Дидије Келоза откриће прве екзопланете. Дакле: ван Сунчевог система која орбитира око своје звијезде на удаљености која се сматра „могућом зоном живота“.

Шведска краљевска академија наука додатно је прецизирала да је Пиблс награђен „за теоријска открића у физичкој космологији.

Он се бави истраживањем тамне материје и „примарне (у моменту Великог праска) нуклеосинтезе“ и формирањем галаксија и јата галаксија. Посебно: моделовањем природних процеса који су довели до стварања језгра хемијских елемената тежих од водоника.

Нобелов комитет тврди да су његова достигнућа „помогла да се открију нови физички процеси“ и да већ двије деценије „леже у основи нашег поимања историје Васељене“.

Мајор и Кело су 1995-те открили екзопланету која је добила име 51 Пегаса b, а онА и њена звијезда су од Земље удаљене 50 свјетлосних година.

Комитет је о значају њиховог открића саопштио: „Они су заувијек измијенили нашу представу о космосу“.

За 24 године после њиховог открића – откривено је преко 4000 других екзопланета.

http://fakti.org/otkrica/nobel-za-fiziku-za-procese-u-momentu-velikog-praska-i-za-otkrice-prve-ekzoplanete

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар