Свијет

Нова влада Њемачке жели суверену Европу, партнерство са САД и конструктиван дијалог са Русијом

НОВИ КАНЦЕЛАР ЈЕ ОЛАФ ШОЛЦ, А МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА – АНАЛЕНА БЕРБОК
  • Образлажући коалициони споразум странака које су формирале владу, Олаф ШОЛЦ нагласио: „Суверена Европа је кључ наше спољне политике. Као економски најјача и најмногољуднија земља у срцу Европе, морамо да радимо на том циљу, да промовишемо и подржавамо суверену Европу. Пријатељство са Француском, партнерство са Сједињеним Државама и заштита мира и просперитета у свијету су стубови наше спољне политике“
  • У споразуму се истиче да је нова влада спремна на конструктиван дијалог са Русијом: „Руско-њемачки односи су дубоки и мултилатерални. Русија је такође важан међународни ентитет. Поштујемо интересе наших европских сусједа, посебно наших партнера у централној и источној Европи. Узећемо у обзир различите перцепције пријетњи и фокусираћемо се на заједничку и досљедну политику ЕУ према Русији“

ЊЕМАЧКА је добила очекивану нову владу са очекиваним канцеларом социјалдемократом Олафом Шолцом који је у кабинету Ангеле Меркел био министар финансија.

Владу је формирала коалиција Социјалдемократа, „Зелених“ и Слободне демократске партије.

Шолцова партија ће имати и три министра. Контролисаће, поред осталих, Министарство унутрашњих послова.

„Зелени“ су добили пет министарстава, укључујући Министарство спољних послова и Министарство климе и привреде.

Слободна демократска партија (ФДП) добила је и Министарство одбране и Министарство финансија.

Њен лидер Кристијан Линднер замијениће Шолца на мјесту њемачког министра финансија.

Шолц захвалио је Ангели Меркел на „свему што је учинила“ и поклонио јој велики букет цвијећа и метар високо стабло дрена. Са наглашеном симболиком.

Латински назив за дрен је Cornus Controvers, а стабло које је поклонио Меркеловој имаће црне плодове, што је односна боја у симболима њене партије (CDU).

Поврх свега, та подврста дрена тражи тло са много влаге, за које имају ријеч sauer, а управо то је презиме њеног мужа (Јоахим Зауер).

Образлажући коалициони споразум странака које су формирале владу, Шолц је прво нагласио:

„Суверена Европа је кључ наше спољне политике. Као економски најјача и најмногољуднија земља у срцу Европе, морамо да радимо на том циљу, да промовишемо и подржавамо суверену Европу. Пријатељство са Француском, партнерство са Сједињеним Државама и заштита мира и просперитета у свијету су стубови наше спољне политике“,

У самом споразуму се истиче да је нова влада спремна на конструктиван дијалог са Русијом:

„Руско-њемачки односи су дубоки и мултилатерални. Русија је такође важан међународни ентитет. Поштујемо интересе наших европских сусједа, посебно наших партнера у централној и источној Европи. Узећемо у обзир различите перцепције пријетњи и фокусираћемо се на заједничку и досљедну политику ЕУ према Русији“.

Нова влада треба да прође законску процедуру у Бундестагу и да положи заклетву до 8. децембра.

Према ријечима њемачког историчара и публицисте Александера Фридмана, „лоше вијести из Берлина за Путина и Лукашенка” су долазак на министарске положаје лидера „Зелених Роберта Хабека (министар климе и привреде) и Аналене Бербок (шеф дипломатије).

Обоје су радикални критичари Владимира Путина и Александра Лукашенка и противници гасовода Сјеверни ток-2.

Међутим, из врха „Зелених“ посљедњих дана се чују и гласови подршке том магистралном гасоводу који спаја балтичке обале Русије и Њемачке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар