Свијет

Нова влада у Црној Гори неће мијењати државне симболе, нити повући признање Косова*

КРИВОКАПИЋ: НОВИ ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРОИСПОВИЈЕСТИ – ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА
  • У коалиционом споразуму се наводи да ће нова власт радити на јачању сарадње са НАТО и реализовати све реформе у циљу прикључења Црне Горе Европској унији
  • Алекса БЕЧИЋ: Ово је потврда да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, процрногорска и помиритељска
  • Дритан АБАЗОВИЋ: О члановима нове владе разговарали смо са више особа. Мислим да ћете бити изненађени. Ова влада треба да буде све што ДПС није био

ЛИДЕРИ коалиција „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“ – Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић – потписали су споразум којим су се обавезали да нова влада неће покретати иницијативе или поступке за измјену државне заставе, грба и химне, и да неће повући признање независности Косова.

У споразуму се наводи и да ће нова власт радити на јачању сарадње са НАТО и реализовати све реформе у циљу прикључења Црне Горе Европској унији.

У споразуму пише и да се неће спроводити реваншизам по политичком или другом основу, да ће се деполитизовати кључне институције „у циљу бескомпромисне борбе против криминала и корупције“.

Лидери три коалиције које су на изборима освојиле већину потребну за формирање владе, данас су новинарима представили јуче потписани споразум о томе.

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ рекао је да је споразум „знак да су кренули путем који неће бити промијењен“.

„Поштоваћемо европске стандарде и правила у доношењу закона и тако ће бити донет и нови Закон о слободи вјероисповијести“, најавио је Кривокапић.

Он је рекао и да ће се омогућити учешће у влади мањинских партија без обзира да ли имају парламентарни статус или не.

Лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић казао је да је овај споразум „најбољи одоговор на све покушаје подметања и фабриковања“.

„Ово је потврда да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, процрногорска и помиритељска“, оцијенио је Бечић.

Лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић рекао је да је споразум „највеће достигнуће у Црној Гори у посљедњој деценији“ и да ће будућа влада имати подршку међународне заједнице.

Абазовић је, не помињући имена, рекао да су о члановима нове владе разговарали „с више особа“ и додао: „Мислим да ћете бити изненађени. Ова влада треба да буде све што ДПС није био“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар