Odabrano Svijet

Novi poraz Tereze Mej u parlamentu: Većina u parlamentu glasala protiv njene nagodbe sa Junkerom

VEĆINA U NJENOJ KONZERVATIVNOJ PARTIJI POJAČAVAĆE PRITISAK DA PODNESE OSTAVKU
  • U Domu opština sledi glasanje o „Bregzitu bez nagodbe“. Poziciju protivnika `zalupljivanja vrata sa treskom“ dobro je izrazio laburista Lindsi Hojl: „Po računicama, zemlja bi godišnje gubila po 18 milijardi funti. A to je dva puta više od izdvajanja za nacionalno obrazovanje“

BRITANSKI parlament 12. marta je ponovo odbacio dogovor Tereze Mej sa Briselom o istupanju iz Evropske unije.

Za odbacivanje dogovora mej-Junker glasao je 391 poslanika, a `za` su bila 242.

Britanska premijerka nije uspela da ubedi većinu u Domu opština da je uspela da istrguje ustupke EU povodom granice između Severne Irske i Republike Irske.

Predstoje još dva glasanja. Prvo: 13. marta o „Bregzitu bez nagodbe“ i 14. marta povodom pitanja da li predlagati Briselu da se konačni datum istupanja iz EU (29. mart) pomeri za neki kasniji datum.

Izrazita većina u Domu opština ne želi „bregzit bez nagodbe“.

Današnje glasanje je akt nepoverenja Mej lično i njenom kabinetu. Međutim, ona je preživela već dva glasanja o poverenju vladi. Prvo u decembru prošle, a drugo – u januaru.

Procene su da će većina u njenoj Konzervativnoj partiji narednih dana pojačavati pritisak da se Mej `dobrovoljno povuče.

Nije slučajno što se problem granice između dve irske pokazao `korom od banane“.

Sa Bregzitom i Severna Irska, kao deo Ujedinjenog Kraljevstva, automatski izlazi iz EU, a Republika irska ostaje u Uniji. Ovo podrazumeva da između dve irske više nema otvorene granice, a Belfastski sporazum, potpisan pre dve decenije, garantuje da će „međuirska granica“ ostati zauvek otvorena.

Mej je pokušala sa trikom da UK  ostaje u carinskoj uniji sa EU  do kraja 2020-te jer bbit to omogućilo držanje granice otvorenom. Pobunu je izazvalo to što bi London u carinskoj uniji – ako konačnog dogovora sa Briselom ne bude – ostao u EU zauvek samo što ne bi imao u njoj pravo glasa.

Poziciju protivnika izlaska bez nagodbe /sa zakupljivanjem vrata sa treskom“) dobro je izrazio laburista Lindsi Hojl:

„Po računicama, zemlja bi godišnje gubila po 18 milijardi funti. A to je dva puta više od izdvajanja za nacionalno obrazovanje“.

Laburisti će, inače, predložiti da London ostane u Carinskoj uniji i da zadrži svoje mesto na tržištu EU.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/novi-poraz-tereze-mej-u-parlamentu-vecina-glasala-protiv-njene-nagodbe-sa-junkerom

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar