Одабрано Свијет

Новина у законодавству Меркелове – кривична дела почињена „из мржње према Немцима“

ТОКОМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ СУ ПОЧИЊЕНА 132 ТАКВА КРИВИЧНА ДЕЛА – 18 СА ТЕЛЕСНИМ ПОВРЕДАМА
  • Бивша министарка за породична питања Кристина Шредер још 2010-те упозоравала да „мржња према Немцима такође припада категоријама као што су ксенофобија и расизам“
  • Високотиражни дневни лист Bild и телевизија ARD објавили прилоге о малтретирању немачке деце у неким немачким школама у којима су била у мањини

НЕМАЧКА уводи ново кривично дело – напад на припаднике већинског народа из „мржње према Немцима“.

Током 2019. године у Немачкој су почињена 132 таква кривична дела, од којих се 18 завршило телесним повредама. Етничких Немаца, наравно.

Немачка кривична полиција је у свој мајски извештај о политички мотивисаним преступима и злочинима први пут почела да користи израз „мржња према Немцима.

Бундестаг је већ оценио да је увођење кривичних дела почињених „из мржње према Немцима“ велики корак напред у решавању проблема који је годинама игнорисан. Упркос томе што неки немачки стручњаци упозоравају „мржња према Немцима“ може легитимисати десничарски радикализам“.

У Немачкој је током 2019-те регистровано укупно 8.585 злочина из мржње, а портпаролка криминалистичке полиције Лаура Досеман је појаву „мржње према Немцима“ објаснила овако:

Желимо тачно квалификовање одређених кривичних дела почињених због предрасуда заснованих на националности жртве“.

Она је навела да се унутар 132 прекршаја и преступа из „мржње према Немацима“ налази 37 увреда, 18 телесних повреда и 13 случајева наношења материјалне штете.

Један од противника увођења кривичног гоњења за преступе почињене из „мржње према Немцима“ – експерт за екстремизам и расизам Волкер Колшмит – упозорио је:

„Појава `мржње према Немцима` учиниће ту квалификацију друштвено прихватљивом, а самим тим и изузетно опасном јер нуди концепт расизма против белих људи. Уосталом, у Немачкој белци“ не доживљавају угњетавање на тржишту рада или становања. Они су доминантна већина“.

Колшмит указује и на околност да је злочина над Немцима знатно мање него злочина почињених на основу ксенофобије (7909) или антисемитизма (2032).

Међутим, бивша министарка за породична питања Кристина Шредер још 2010-те је упозоравала да „мржња према Немцима такође припада категоријама као што су ксенофобија и расизам“.

Високотиражни дневни лист Bild и телевизија ARD објавили су прилоге о малтретирању немачке деце у неким немачким школама у којима су била у мањини.

http://fakti.org/globotpor/novina-u-zakonodavstvu-merkelove-krivicna-dela-pocinjena-iz-mrznje-prema-nemcima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар