Svijet

Očekivano: Gornji dom Kongresa SAD odbacio obe tačke impičment-optužnice protiv Trampa

NA SVE STAVLJENA NEOPOZIVA TAČKA, ALI DEMOKRATE ĆE I DALJE KOPATI ISPOD ŠEFA DRŽAVE
  • Da bi Donald Tramp bio opozvan, bilo je potrebno da za obe tačke optužnice Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD glasa najmanje 67 senatora. Međutim, za prvu tačku (da je ucjenjivao Ukrajinu) glasalo je samo 48 senatora (52 su bila protiv), a za drugu (da je ometao kongresnu istragu o tome) 47, dok su 53 bila protiv
  • Demokrate su već objavile da će obavezati (oni u Predstavničkom domu imaju većinu) bivšeg Trampovog pomoćnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da dođe na saslušanje u pravni komitet donjeg doma Kongresa SAD

SENAT – gornji dom Kongresa SAD – očekivano je odbacio obe tačke impičment-optužnice protiv Donalda Trampa.

Time je stavio posljednju i neopozivu tačku na impičment-proceduru i opravdao aktuelnog šefa države.

Da bi Tramp bio opozvan, bilo je potrebno da za obe tačke optužnice Predstavničkog (donjeg) doma Kongresa SAD – da je ucjenjivao Ukrajinu da bi je uvukao na svojoj strani u predsjedničke izbore u SAD (kampanja je i formalno počela) i da je ometao kongresnu istragu o tome – glasa najmanje 67 senatora.

A za prvu tačku optužnice glasalo je samo 48 senatora (52 su bila protiv), a za drugu 47 (dok su 53 bila protiv).

Za impičment su – kao i u Predstavničkom domu – glasale demokrate, a protiv republikanci. Jedini izuzetak je bivši predsjednički kandidat – senator-republikanac Mit Romni iz Jute. Ali, i on je glasao samo za prvu tačku `optužnice“: da je Tramp povodom Ukrajine zloupotrebio vlast.

Očekivalo se da će bar jedan demokrata glasati protiv impičmenta, ali se to nije dogodilo.

Ovo je poraz Demokratske partije i antitrampovske opozicije u cjelini. Doduše, očekivani poraz jer republikanci u Senatu imaju 53 mandata (od ukupno 100).

Međutim, demokrate se neće lako predati.

Već su objavile da će obavezati (oni u Predstavničkom domu imaju većinu) bivšeg Trampovog pomoćnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da dođe na saslušanje u pravni komitet donjeg doma Kongresa SAD.

Ne kriju da imaju namjeru da na tom nivou i dalje vode istragu protiv šefa države.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar