Свијет

Очекивано: Турска се отворена умијешала у борбе за Карабах – оборила јерменски јуришни Су-25

ЊЕН ЛОВАЦ Ф-16 У `АКЦИЈУ` ПОЛЕТИО СА АЗЕРБЕЈЏАНСКОГ ВОЈНОГ АЕРОДРОМА КОД ГЈАНЏЕ
  • Турци штитили азербејџанске бомбардере и дронове који су тукли јерменска насеља Варденис, Метс Масрик и Сотк на територији  Јерменије
  • Јереван одговорио примицањем ракетних система С-300 граници Карабаха
  • Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да је његова земља спремна да подржи Азербејџан и за преговарачким столом и на бојном пољу

ТУРСКА се отворена умијешала у борбе за Карабах. Наравно, на страни муслиманског и туркојезичног Азербејџана.

Њен ловац Ф-16 оборио је јерменски јуришни авион Су-25, саопштила је портпаролка јерменског министра одбране Шушан Степањан.

Навела је да је пилот погинуо.    

Турски ловац је узлетио са аеродрома азербејџанског града Гјанџа и штитио је азербејџанске бомбардере и дронове који су тукли јерменска насеља Варденис, Метс Масрик и Сотк на територији  Јерменије.

Степањан је прецизирала да је турски авион био у дубини од 60 километара унутар територије Азербејџана, на висини од 8,2 хиљаде метара.

Високи званичник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованнисјан изјавио је да Турска „врши директну агресију на Јерменију“.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да је његова земља спремна да подржи Азербејџан и за преговарачким столом и на бојном пољу.

Русија је упозорила да било какве и било чије изјаве о војној подршци Азербејџану или Јерменији „само доливају уље на ватру сукоба између тих земаља.

Азербејџан је, иначе, објавио да ће његове оружане снаге уништити ракетне системе Јерменије С-300 уколико буду примакнути територији  Карабаха.

Званични Баку куражно тврди да је током два посљедња дана „срушио мит о непобејдивости јерменске армије“.

Ратна пропаганда је ратна пропаганда, али Баку врло добро зна да турски ловац не би могао да некажњено гађа јерменски Су-25 (јуришни авиони не могу сами да се бране) да је С-300 био уз границу Карабаха.

Конфликт се, у сваком случају, заоштрава и потенцијално интернационализује.

Стални  представник Јерменије при ОДКБ Виктор Бијагов изјавио је да Азербејџан угрожава цјеловитост   и суверенитет његове земље.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska-se-otvoreno-umesala-u-borbe-za-karabah-oborila-jermenski-jurisni-su-25

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар