Одабрано Свијет

Од 83 милиона становника Њемачке – 26 милиона има „мигрантско поријекло“, из БиХ 203.000

ИЗ ХРВАТСКЕ 415.000, ИЗ СРБИЈЕ 238.000, ШИПТАРА СА КОСОВА 232.000
  • Од укупног броја људи са страним порихеклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се прије свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска
  • Из Азије их је поријеклом 4,6 милиона, а око милион их коријене има у Африци

СВАКИ четврти становник Њемачке има страно поријекло, већином повезано са неком европском земљом, показају статистички подаци које данас преноси Дојче веле. 

Њемачка има преко 83 милиона становника, а 26 одсто их има такозвано „мигрантско поријекло“, објавио је Њемачки уред за статистику на темељу микроцензуса за 2019. годину.

Укупно то чини више од 21 милион становника који су или рођени у иностранству, или имају барем једног родитеља који је рођен изван Њемачке и има (или је имао) неко друго држављанство.

Међу њима је око 238.000 из Србије, док је више од 232.000 поријеклом са Косова. Од других земаља из региона највише је оних из Хрватске, 415.000, док их је из Босне и Херцеговине 203.000, преноси ДВ.

У односу на претходну годину то представља пораст становника Њемачке са страним поријеклом од 2,1 одсто, али је у поређењу са претходним годинама то најмање процентуално повећање те групе грађана у посљедњих десет година.

Више од 11 милиона грађана са миграционим поријеклом има њемачко држављанство и више од пола њих га је добило рођењем, док је њих 23 одсто примљено у држављанство након доласка у Њемачку и боравка одређеног броја година у земљи.

Једнако је велик проценат и тзв. „касних усељеника“ особа које имају право доласка и насељавања у Њемачку јер су неки њихови давни преци једном одатле отишли у неку другу земљу. Највише таквих случајева има у Русији, па не чуди да је процентуално по броју досељеника у Њемачку Русија на трећем месту са 7 одсто, одмах иза Турске (13 одсто) и Пољске (11 одсто).

Од укупног броја људи са страним поријеклом је њих скоро 14 милиона (65 одсто) дошло из неке друге европске земље, већином из неке од земаља чланица Европске уније. Ту се прије свега истичу Пољска, Румунија и Бугарска.

Из Азије их је поријеклом 4,6 милиона, а око милион их коријене има у Африци.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар