Одабрано Свијет

Од почетка рушилачких протеста у САД срушена или демонтирана 33 споменика Колумбу

У МОНТРЕАЛУ ОСКРНАВЉЕНА БИСТА ПРВОГ ПРЕМИЈЕРА КАНАДЕ, У КИНГСТОНУ ЈЕ ДАНОНОЋНО ЧУВА ПОЛИЦИЈА
  • Власти неких америчких градова, попут Бриџпорта, Питсбурга, Сан Франциска, Чикага и Хартфорда у Конектикату, саме су одлучиле да демонтирају статуе откривача Америке

ПРОТЕСТЕ у Сједињеним Државама, који последњих месеци избијају као реакција на брутална полицијска убиства црнаца, неко је већ назвао „10-процентним грађанским ратом“.

Њихов рушилачки потенцијал није мали, а прилично је слеп.

У САД су, у тим протестима, протеклих месеци срушена и 33 споменика Кристофору Колумбу!

Што је симптоматично: власти неких америчких градова, попут Бриџпорта, Питсбурга, Сан Франциска, Чикага и Хартфорда у Конектикату, саме су одлучиле да демонтирају статуе откривача Америке.

Две су – у Мисисипију и Јужној Каролини – завршиле у реци.

У Бостону, Мајамију и неким градовима у Вирџинији споменике су рушили „вандали“.  Знатан део их је из црначког покрета Black Lives Matter.

Тако их зове администрација Доналда Трампа, а већина их је уверена да је њихов гнев праведан јер је Колумбов долазак у Америку означио „почетак века колонизације, геноцида, ропства и расног угњетавања“.

Од почетка пандемије корона-вируса уклоњено је око 60 споменика херојима јужњачке Конфедерације из времена америчког грађанског рата.

Рушења су се прелила и у Канаду, па власти тамошњег града Кингстона, који се налази у провинцији Онтарио, од 17. септембра под даноноћном заштитом полиције држе споменик првом премијеру земље Џону МекДоналду.

Претходно је у Монтреалу оскрнављена статуа МекДоналку.

Демонстранти тврде да је он „творац геноцида над домородачким становништвом Канаде“.

http://fakti.org/alter-america/od-pocetka-rusilackih-protesta-u-sad-srusena-ili-demonstirana-33-spomenika-kolumvu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар