Свијет

Око за око, зуб за зуб: РФ протјерала 60 америчких дипломата и затворила конзулат САД у Петербургу

СПИСАК ПРОГЛАШЕНИХ PERSONA NON GRATA АМБАСАДОРУ САД ИЗДИКТИРАО СЕРГЕЈ РЈАБКОВ
  • Џон Хантсмен, са кључним сарадницима, блиндираним џипом стигао у Министарство инострасних послова Русије и одбио да одговара на новинарска питања
  • Сенатор Алексеј ПУШКОВ: Могућа је и друга рунда непријатељских дејстава САД

КАКО се једино и могло очекивати: Русија је протјерала 60 америчких диломата.

Дакле: око за око јер су САД претходно протјерале 60 руских.

А очекивано је било и – зуб за зуб!

Како је објавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Москва је – реагујући на затварање свог генералног конзулата у Сијетлу, одлучила да затвори амерички конзулат у Санкт Петербургу.

И са једним и са другим је прво упознат амерички амбасадор у РФ Џон Хантсмен, који је ради тога био позван у Министарство иностраних послова  Русије.

Џон Хантсмен

Према ријечима Лаврова, Хантсмену је обе одлуке (са списком дипломата и „дипломата“ који морају у наредних седам дана напустити РФ) саопштио његов замјеник Сергеј Рјабков.

Хантсмен је био у пратњи својих кључних сарадника. Са њима је ушао у зграду МИП РФ. Са њима је из ње и изашао и сио у блиндирани џип своје амбасаде.

Одбио је да одговори на било које новинарско питање.

Утицајни руски сенатор Алексеј Пушков, који руководи дипломатијом у горњем дому руског парламента, оцијенио је да је могуће да ће „услиједити друга рунда непријатељских дејстава САД“.

Апострофирао је `хапшење` на територији САД руских актива, што је Хантсмен, уосталом, већ најавио.

Москва ће, нема сумње, одговорити  контрапотезима.

 

САД ЖЕЛЕ ЗА СЕБЕ И ПРАВО ДА РУСИЈИ ПОДМЕТНУ „ТРОВАЊЕ СКРИПАЉА“ И ДА САМО ОНЕ ПРОТЈЕРУЈУ

Стејт департмент тврди да Русија није имала право да протјера 60 америчких дипломата

  • Хедер НАУЕРТ: Судећи по списку наших дипломата које Русија протјерује, а и по затварању конзулата у Санкт Петербуруг, јасно је да Русија није заинтересована за дијалог о питањима која су од значаја за нашпе земље.  Русија и овим потезима наставља да себе изолује – и дипломатски и економски – не само од САД, него и од остатка свијета“
  • Најавила и могуће нове антируске мјере. Откривши да ће главну ријеч имати Доналд Трамп, замјеник државног секретара Џон Саливан (Мајк Помпео још није формално преузео функцију) и министар одбране Џејмс Матис

АМЕРИКАНЦЦИ су баш непоправљиво – Американци.

Стејт департмент је – реагујући на одлуку званичне Москве да протјера 60 америчких дипломата након што је Вашингтон протејрао 60 њених – саопштио да руски контрапотез „нема никаквог оправдања“!

Баш тако: Велика Британија – у договору са САД – организује провокацију са „тровањем Скрипаља“, па је заједно са Вашингтоном искористи за протјеривање руских дипломата, а Стејт департман, ево, тврди да Москва није на то имала право. Онако `шерифски` – ми имамо право, чак и да вас лажно оптужимо и за то кажњавамо, а ви немате никакво право.

У сваком случају, портпаролка америчке дипломатије, Хедер Науерт, изјавила је:

„Не постоји никакво оправдање за руске контрамјере. Наш потез је био реакција на напад на британског грађанина и његову кћерку. Бојни отров `Новичок` први пут је био примјењен у мирнодопдским условима и то на територији државе која је наш савезник“.

Хедер Науерт

Науерт је – вјерујући да ће тако све изгледати убједљивије – још изговорила:

„Ми на потез Русије не гледамо као на дипломатске узвратне мјере. На Русији је ужасна одговорност за напад на британског грађанина и његову кћерку“.

Додала је: „Судећи по списку наших дипломата које Русија протјерује, а и по затварању конзулата у Санкт Петербуруг, јасно је да Русија није заинтересована за дијалог о питањима која су од значаја за наше земље. Јасно је да Русија нема интерес за сарадњу у међународној арени. Русија и овим потезима наставља да себе изолује – и дипломатски и економски – не само од САД, него и од остатка свијета. Русија демонстрира да не жели добре односе са другим земљама“.

Науерт није крила да Вашингтон „себи оставља право на нове потезе“.

Открила је да ће главну ријеч о могућим „новим потезима“ имати Доналд Трамп, замјеник државног секретара Џон Саливан  (Мајк Помпео још није формално преузео функцију) и министар одбране Џејмс Матис.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар