Вијести Свијет

Oрбан: Подржаћу шести пакет санкција само ако Мађарска добије гаранције за енергенте

„НАШ ПРИСТУП ЈЕ: ПРВО РЈЕШЕЊА ЗА НАФТУ, ПА ПОТОМ САНКЦИЈЕ, А РЈЕШЕЊА ЗАСАД НЕМАМО“
  • „Рјешење које изузима нафтоводе није лоше, али требају нам гаранције да, у случају проблема са нафтоводом који пролази кроз Украјину, имамо право да узимамо руску нафту из других извора. Ако то добијемо, онда је у реду“

ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да европски приједлог о ембаргу на увоз руске нафте „није добар“ и да компромиса међу земљама чланицама о шестом пакету санкција још нема.

Премијер Мађарске је, долазећи на самит ЕУ лидера, поручио да је „спреман да подржи шести пакет санкција“ ако се дају одговори и гаранције за безбједно снабдијевање Мађарске енергентима.

„Рјешење које изузима нафтоводе није лоше, али требају нам гаранције да, у случају проблема са нафтоводом који пролази кроз Украјину, имамо право да узимамо руску нафту из других извора. Ако то добијемо, онда је у реду“, рекао је Орбан.

„Позиција Мађарске је врло једноставна. Енергетика је озбиљно питање. Прво нам требају рјешења, а онда санкције. У првих пет пакета санкција прво смо уводили санкције, а онда тражили рјешења за посљедице. Пошто је енергетика озбиљно и ризично питање морамо да прво имамо рјешења, а онда да уводимо санкције. За сада немамо рјешења“, поручио је Орбан.

Орбан је за непостизање договора о шестом пакету санкција оптужио Европску комисиjу наводећи да је изнијела предлог о ембаргу на руску нафту а да није пружила одговор на питање о безбједности снабдјевања енергентима Мађарске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар