Свијет

Орбан у Осијеку говорио о „мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској“

БИЛО ЈЕ ТО 28. НОВЕМБРА ПРИЛИКОМ ОТВАРАЊА ЂАЧКОГ ДОМА МАЂАРСКОГ ПРОСВЕТНО-КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА
  • У друштву Виктора Орбана био предсједник владе Хрватске Андреј Пленковић, али ни на који начин није одреаговао. Хрватски портал Index.hr оцијенио да је „примјетна носталгија“ с којом је Орбан тада говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи о „нашој држави“ при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави
  • Канцеларија за међународну комуникацију при мађарској влади на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики дио Словеније, али и дијелове Хрватске попут Међумурја, дијела Барање и Кварнера. У опису назначено да су „двије трећине мађарске територије одузете“

ЈЕДНА изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским колегом Андрејем Пленковићем прошла је „испод радара“, пишу хрватски медији и постављају питање како нико до политичких актера, на челу с ХДЗ-овим премијером, није коментарисао тај „Орбанов испад“.

Како пише портал Index.hr, спорну изјаву мађарски премијер је дао 28. новембра када је Орбан с Пленковићем отварао нову зграду ученичког дома мађарског Просвјетно-културног центра у Осијеку.

Подсјетио је како су прије 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања ‘били најбогатији крајеви наше државе’, на чему су им други људи завидјели, због висине животног стандарда.

„Напросто не вјерујем да ако смо нешто већ успјели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо. Вјерујем да ће се још једном догодити да ће људи завидјети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској“, рекао је Орбан а пренијела Хина.

Хрватски портал примјећује да је „примјетна носталгија“ с којом је Орбан говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи притом о „нашој држави“ при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави.

Познато је, како се наводи, да у Орбановој влади држе карте на којој се велики дијелови Хрватске приказују као да су у склопу Мађарске.

У јуну је Канцеларија за међународну комуникацију при мађарској влади на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики дио Словеније, али и дијелове Хрватске попут Међумурја, дијела Барање и Кварнера.

У опису слике написано је да су „двије трећине мађарске територије одузете“.

Словенија је на ову провокацију реаговала, а премијер те земље Марјан Шарец рекао је да то понашање није „ни европско ни мирољубиво“.

„Словенија осуђује објаву те историјске карте која не придоноси јачању европских вриједности и добросусједским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама“, објавило је министарство спољних послова на Твитеру.

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић и премијер Андреј Пленковић нису до сада коментарисали изјаву мађарског премијера, преноси Index.hr.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар