Свијет

Остин: Русија је кључни противник, али је и Кина све већа пријетња

БАЈДЕНОВ КАНДИДАТ ЗА МИНИСТРА ОДБРАНЕ ПРЕД СЕНАТСКИМ КОМИТЕТОМ ЗА ОРУЖАНЕ СНАГЕ
  • Сенаторима рекао да Русија и Кина представљају озбиљну пријетњу националним и безбједносним интересима САД не само у свемиру:  „Смањивање војне надмоћи САД над Русијом и Кином – велика је опасност“
  • Додао: „Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје представљају највећи ризик за Сједињене Државе у Европи“
  • Остин нагласио да Вашингтон треба да обуздава Русију, истовремено избјегавајући ескалацију и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса

ГЕНЕРАЛ Лојд Остин, кандидат Џоа Бајдена за мјесто министра одбране Сједињених Држава, рекао је да Русија и Кина представљају озбиљну пријетњу националним и безбједносним интересима САД у свемиру.

Нагласио је да је свемир простор такмичења великих сила, те да је стога неопходно развити „глобалне норме понашања у свемиру“ и сузбијати потенцијалне претње са те стране.

„Русија је кључни противник, али је и Кина све већа пријетња“, рекао је Остин члановима комитета Сената САД за оружане снаге.

У децембру су Сједињене Државе објавиле да свемир постаје потенцијално поприште војних операција између Сједињених Држава и њихових противника, па би Вашингтон требало да буде спреман, ако је потребно, да одбије агресију у свемиру.

Истовремено, командант свемирских операција америчких космичких снага, генерал Џон Рејмонд, примјетио је да нико не може побједити у рату у свемиру.

– Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје представљају највећи ризик за Сједињене Државе у Европи – додао је Остин, одговарајући на питања сенатора. И наставио:

„У зони одговорности Европске команде оружаних снага САД, највећи војни ризик представља агресивно понашање Русије срачунато на подривање европске безбједности. Ризик повећава њена војна модернизација која укључује улагања у крстареће ракете великог домета, подморнице, сајбер-потенцијал, као и у развој и размјештање њених нових, такозваних иновативних нуклеарних система и широк и разноврстан арсенал нестратешког нуклеарног оружја“.

Остин је нагласио да Вашингтон треба да обуздава Русију, истовремено избјегавајући ескалацију и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса.

Остин се обавезао да ће се консултовати са савезницима из НАТО о свим могућим промјенама америчке стратегије у Европи.

Додао је да је контрола нуклеарног наоружања у интересу Сједињених Држава, као  и продужење важења СТАРТ-3.

Навео је да је успио да се упозна са руским програмом нуклеарне модернизације, али и признао да тренутно не може да говори ни о каквим детаљима преговора.  

Остин је сенаторима предочио да смањивање војне надмоћи САД над Русијом и Кином „представља најозбиљнију могућу опасност“.

Обећао је да ће Пентагон то смањивање зауставити, истакавши да Кини неће дозволити да се домогне војних предности.

На крају је рекао да је присталица испорука америчког наоружања Украјини јер јој је потребно „за очување територијалног интегритета и самоодбрану.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар