Svijet

Palmer: Beograd i Priština treba da sami nađu najbolje rješenje – pošteno i trajno

VISOKI FUNKCIONER STEJT DEPARTMANA UVJEREN DA ĆE TO SUZBITI UTICAJ RUSIJE NA BALKANU
  • Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju PALMER: „Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dvije strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“
  • Povodom bojazni da bi dogovor o razmjeni teritorija mogao destabilizovati prije svih BiH, Palmer je rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH: „Apsolutno, ne postoji ništa što dovodi u pitanje privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“
  • „Ako Priština i Beograd budu u stanju da postignu sporazum punoj normalizaciji odnosa, vjerujem da će to smanjiti uticaj Moskve na Srbiju“ jer taj uticaj je velikim dijelom posljedica oslanjanja Srbije na Rusiju u odbrani stavova o Kosovu na međunarodnom planu“

ZAMJENIK pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da dobiju podršku svojih građana.

U intervjuu za portal Juropian Vestern Balkans Palmer je rekao da to nije blanko ček, podsjetivši da SAD ne učestvuju u procesu pregovora već ohrabruju dvije strane da postignu sporazum.

„Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dvije strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces“, rekao je Palmer u intervjuu koji je vođen tokom ovonedeljnog Strateškog foruma na Bledu.

Povodom bojazni da bi dogovor o razmjeni teritorija mogao destabilizovati prije svih BiH, Palmer je rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH.

„Apsolutno, ne postoji ništa što dovodi u pitanje privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“, dodao je.

Govoreći o uticajima drugih zemalja, posebno Rusije, u regionu, Palmer je rekao da SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu i da SAD podržavaju „integraciju regiona u EU i evroatlantske strukture, vladavinu zakona, evropske norme i harmoniju među narodima“ dok se „vizija strateških ciljeva Rusije na Zapadnom Balkanu zasniva na nepovjerenju, neredu i protivljenju tim integracijama“.

„To je nesrećno za region“, rekao je i dodao da su strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski suprotni onome što Zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD.

Palmer je rekao da je „Rusija 2016. pokušala da sruši vladu Crne Gore jer je išla ka članstvu u NATO“ i dodao da „očekuje da će Rusija raditi protiv sporazuma iz Prespe u Makedoniji kao i „protiv sporazuma Beograda i Prištine“.

Palmer je rekao da je saradnja SAD sa Srbijom važna i ključna jer je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu i da SAD i Srbija imaju zajednički cilj a to je napredak Srbije na putu ka EU, ali da je za njegovo postizanje neophodno pomirenje i puna normalizacija odnosa sa Kosovom.

„Od ključnog je značaja za Beograd da ostvari svoje ciljeve uz podršku SAD, uz podršku EU i uz vođstvo predsjednika Vučića“, dodao je on.

Na pitanje o balansiranju Beograda između Rusije i Zapada, Palmer je rekao da Srbija shvata da ima obavezu da svoju spoljnu politiku postepeno usklađuje sa politikom EU i dodao da vjeruje da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine smanjiti ruski uticaj.

„Ako Priština i Beograd budu u stanju da postignu sporazum punoj normalizaciji odnosa, vjerujem da će to smanjiti uticaj Moskve na Srbiju“ jer, kako je dodao, taj uticaj je velikim dijelom posljedica „oslanjanja Srbije na Rusiju u odbrani stavova o Kosovu na međunarodnom planu“.

„To će biti dobro za Srbiju na putu ka EU. To je cilj Srbije, naš cilj i cilj Evrope“, rekao je Palmer.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar