Одабрано Свијет

Папа Франциско објавио да је спреман да се повуче

УЧИНИО ЈЕ ТО ПРЕД НОВИНАРИМА – У АВИОНУ КОЈИМ СЕ ИЗ КАНАДЕ ВРАЋАО У РИМ
  • „Претпостављам да у мојим годинама и са овим ограничењем морам да пређем на мало лакши режим, да бих могао да служим Цркви. Тада ћу, напротив, моћи да размишљам о могућности да се повучем, а то – искрено – није катастрофа“

ПАПА Франциско објавио је да је спреман да се повуче.

Учинио је то пред новинарима у авиону током повратка из Канаде у Рим.

Радио Ватикан је пренео да је појаснио да више не може да путује као раније:

„Претпостављам да у мојим годинама и са овим ограничењем морам да пређем на мало лакши режим, да бих могао да служим Цркви. Тада ћу, напротив, моћи да размишљам о могућности да се повучем, а то – искрено – није катастрофа“.

Нагласио је да не види никакав проблем у промени папе и додао да ће морати да се ограничи у активностима, јер операција колена, која му је потребна, није опција јер лекари упозоравају на проблеме са анестезијом.

У суботу је завршена 37. међународна апостолска посета папе Франциска Канади.

Целу недељу је провео у Едмонтону, извинио се за улогу Католичке цркве у злостављању деце канадских домородаца народа у језуитским интернатима.

Године 1876. у Канади је донет Индијански закон, који је дозвољавао заплену домородачких земаља за потребе савезне владе. Шест година касније, документ је допуњен амандманом о отварању специјалних школа које су се звале резидентне школе.

Те образовне институције биле су под контролом Католичке цркве, а индијанска деца су насилно одвођена тамо да би се интегрисала у канадско друштво.

Кроз такве школе прошло је најмање 150.000 деце, а многи ученици били изложени насиљу.

У тим школама умрло је најмање 4.000 деце.

http://fakti.org/vatikan/papa-francisko-objavio-da-je-spreman-da-se-uskoro-povuce

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар