Svijet

Parlament Iraka glasao za istjerivanje iz zemlje trupa SAD i njihovih saveznika

POMPEO SE OPET „ISTAKAO“ – IZJAVIO DA IRAČANI ŽELE DA AMERIKANCI OSTANU
  • Izglasanom rezolucijom se traži od vlade Iraka da (Amerikancima) zabrani zabrani čak i korišćenje „nacionalnog vazdušnog prostora“
  • Vašington će biti u nezgodnoj situaciji ako iza zahtjeva parlamenta stane i vlada u Bagdadu. Jer, u tom slučaju će morati da povlači trupe iz Iraka, a to bi mogući rat sa Iranom učinilo mnogo rizičnijim po SAD i Izrael. Ili da prodemonstrira i Iračanima i svijetu da je okupacija i dalje na snazi

PARLAMENT Iraka usvojio je rezoluciju kojom se traži da američke i sve druge strane trupe napuste zemlju.

Učinio je to na vanrednom zasjedanju, zatraživši od svoje vlade da raskine sporazum sa američkom „međunarodnom antiterorističkom koalicijom“ na osnovu kojeg Vašington svih posljednjih godina formalno prikriva ružnu istinu da Irak i dalje drži pod okupacijom.

Rezolucijom se dodatno traži da vlada Iraka otkaže gostoprimstvo „međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji“ i zabrani joj korišćenje nacionalnog vazdušnog prostora.

Sve je ovo uslijedilo nakon što je po naredbi Donalda Trampa na izlazu iz aerodroma Bagdada raketnim udarima bio ubijen visoki iranski general Kasem Sulejmani.

Zamislite količinu iračke mržnje prema Americi koja je ugrađena u sve ovo, a Vašington je duže od deceniju i po odlučivao o sastavu iračkih vlada.

Prema očekivanjima, američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je da „irački narod želi da američka vojska ne odlazi“:  

„Uvjereni smo narod Iraka želi da SAD ostanu i da predvode antiterorističke kampanje. I, mi ćemo nastaviti da činimo sve što je potrebno činiti za bezbjednost Amerike“.

Pompeo je sve dosad izbjegavao da jasno odgovori na prosto pitanje: kako će Sjedinjene Države postupiti povodom zahtjeva (rezolucije) iračkog parlamenta.

Rekao je samo ovo i ovoliko:

„Odluka će biti donijeta kada se izjasni iračka vlada. Ali, američki narod treba da zna da će odluka biti pravilna. Preduzećemo mjere koje je administracija, da budem otvoren, dosad izbjegavala“.

Neki su zahtjeve iračkog parlamenta već nazvali „realizacijom iranskog plana za istjerivanje Amerikanaca iz Iraka i zapadne Azije“.

Vašington će biti u nezgodnoj situaciji ako iza zahtjeva parlamenta stane i iračka vlada.

Jer, u tom slučaju će morati da povlači trupe iz Iraka, a to bi mogući rat sa Iranom učinilo mnogo rizičnijim po SAD i Izrael. Ili da prodemonstrira i Iračanima i svijetu da je okupacija i dalje na snazi.

Ako ostanu, Amerikanci će u Iraku biti u pravom neprijateljskom okruženju.Uprkos tome što su svrgavanjem Sadam Huseina obezbjedili šiitima vlast u okupiranoj zemlji.

Sada ih šiitska većina i istjeruje.

Amerikanci su u Iraku od 2003-će. Od svoje agresije na tu zemlju.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar