Свијет

Паролин упозорио Хрвате: Неће бити канонизације Степинца без пристанка СПЦ

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ВАТИКАНА ИМ ОБЈАСНИО ДА ЈЕ ТО ТВРДА ПОЗИЦИЈА ПАПЕ ФРАНЦСКА
  • За Фрању је један од приоритета – приближавање католика и православних, а Алојзије Степинац је ипрепрека на том путу
  • Загребачки „Јутарњи лист“ објавио и ове ријечи анонимног „свештеника“:  Жалосно је што Ватикан има више разумијевања за СПЦ него за ставове Хрвата. У Ватикану нема разумијевање за Хрвате, какво је постојало током понтификата Јована Павла II

KАНОНИЗАЦИЈА кардинала Алојзија Степинца мора да буде тренутак заједништва за цјелокупну Цркву, и католике и православне, а како на православној страни и даље постоји отпор, до даљег, Степинац неће бити проглашен светим, поручио је државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин.

Паролин, који је „десна рука“ папe Фрањеово је изјавио у интервјуу за католички недељник „Глас Концила“ који је дао током недавне дводневне посјете Хрватској.

Државни секретар Свете Столице је додао да нема нових детаља „у односу на оно што је већ речено у вези са канонизацијом кардинала Степинца, у смислу у којем је то објашњено бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу“, пренио је загребачки „Јутарњи лист“, оцјењујући да је ово први пут да из Ватикана признају да су разговори хрватских бискупа и српских епископа о Степинцу пропали.

„Папа је изабрао методологију настојања да се приближе ставови, и када је ријеч о питању које раздваја (СПЦ и Католичку цркву у Хрватској). Сматрам, такође, да је таква методологија најисправнија. Познат је папин став да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превазиђу разлике“, рекао је, између осталог, Паролин.

Једна фаза тога дијалога је остварена и није, како је навео, постигла неки посебан резултат јер није дошло до приближавања ставова.

„Али, вјерујем да је то пут којим треба ићи са обновљеном вољом. На крају сусретâ изражена је жеља да се дијалог настави, па се надамо да ће се то остварити и донијети плодове“, закључио је кардинал Паролин.

За црквене кругове у Загребу ови коментари најближег папиног сарадника нису изненађење, наводи „Јутарњи лист“, позивајући се на изјаву свештеника добро упућеног у односе хрватске Цркве и Ватикана.

Он, међутим, додаје да је „жалосно што Ватикан има више разумијевања за СПЦ него за њихове ставове“, као и да у Ватикану нема разумијевања за Хрвате, као што је било током понтификата Јована Павла II.

Папа Фрања је као један од главних циљева означио приближавање католичанства и православља, а Степинац представља сметњу на том путу“, оцијенио је саговорник хрватског листа.

Према његовим ријечима, нико од хрватских бискупа није срећан због папине политике, али нико од њих не смије јавно о томе да говори.

„Преостаје да се надамо да ће неки будући папа да прогласи Степинца светим, јер од Фрање то не треба очекивати, што је дефинитивно потврдио кардинал Паролин“, закључио је саговорник листа.

(извор: glas-koncila.hr)

2 Коментара

Кликни овде да поставиш коментар