Свијет

Партије које су против Велике Британије добиле већину у парламенту Шкотске

ШКОТСКА НАЦИОНАЛНА ПАРТИЈА И ЗЕЛЕНИ ИМАЋЕ 65 МАНДАТА У ХОЛИРУДУ (ОД УКУПНО 129)

Никола Стерџен

  • Лидер индепендентиста Никола Стерџен најавила да ће се Шкотска, као поново независна држава, „ускоро вратити у Европску унију“

ШКОТСКА национална партија и Зелени, који су за независност, обезбједили су већину мејста у регионалном парламенту (Холируду).

И док је бројање гласова још трајало, постало је јасно да те двије политичке странке  добијају 65 посланичких мандата од укупно 129.

Ово ће омогућити лидеру националиста Николи Стерџен да добије нови мандат за одржавање другог референдума о шкотској независности.

Почетком марта, британски премијер Борис Џонсон је рекао да не види сврху у одржавању другог референдума о независности Шкотске.

Указао је да гласање на референдуму одржаном 2014. подразумијева да је „шкотско питање“ рјешено за наредних 25 година унапријед.

Стерџен је 1. јануара најавила да ће се Шкотска, као поново независна држава, „ускоро вратити у Европску унију“.

Претходно је нагласила да се излазак Велике Британије из ЕУ догодио против воље Шкотске, чије је 2016. становништво гласало против Брегзита.

Тада 62 одсто Шкота није жељело да напусти Европску унију.

Џонсонова Конзервативна партија освојила је 31 мјесто на изборима за Холируд, што је понављање резултата из 2016. године.

Лабуристи су на трећем мјесту по броју мандата: имају 22 мјеста, два мање него на претходним изборима.

Либерално-демократска партија је, као и прије пет година, добила четири мандата.

Странка Алба, коју је пре избора формирао први шкотски министар у периоду 2007-2014, Алекс Салмонд, није успјела да пређе цензус.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар