Свијет

Пашињан и Алијев потписали „прекид непријатељстава“ – Путин посредовао

МОСКВА ОЧЕКУЈЕ ДА БУДЕ НАЂЕНО ДУГОРОЧНО И ПРАВЕДНО РЕШЕЊЕ ЗА КАРАБАХ
  • Председник Владе Јерменије Никол ПАШИЊАН сународницима: „За мене лично и за све нас донео сам изузетно тешку и болну одлуку. Овај корак је био најбољи у тренутној ситуацији. Овај прекид непријатељстава није ни победа ни пораз. Никада нећемо признати да смо поражени… Клечим пред свим нашим жртвама. Борили смо се до краја и победићемо. Арцах се држи!“

JЕРМЕНИЈА и Азербејџан су се, уз посредовање Русије, договорили да прекину непријатељства у Карабаху 10. новембра од 01:00 – изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

Изјаву о прекиду непријатељстава потписали су Пашињан, председник РФ Владимир Путин и азербејџански лидер Илхам Алијев.

По Пашињановим речима, одлука је за званични Јереван била тешка, а текст објављеног документа „невероватно је болан“ за јерменски народ.

Пашињан је истакао да је одлуку о прекиду непријатељстава донео „након анализе војне ситуације“.

„„Драги грађани, браћо и сестре, за мене лично и за све нас донео сам изузетно тешку и болну одлуку. Овај корак је био најбољи у тренутној ситуацији. Овај прекид непријатељстава није ни победа ни пораз. Никада нећемо признати да смо поражени, а ово треба да буде почетак нашег националног јединства и препорода. Клечим пред свим нашим жртвама. Борили смо се до краја и победићемо. Арцах се држи! Живела Јерменија, живео Арцах!“

Никол Пашињан

Још је додао: „Морамо да анализирамо године независности како бисмо планирали своју будућност и не понављали грешке из прошлости “.

Ово је већ четврта одлука о прекиду ватре и непријатељстава од почетка рата – 27. септембра. Претходна три примирја нису поштована.

Путин: У Карабаху ће бити распоређене мировне снаге

Владимир Путин је, у изјави потписивања прекида непријатељстава, изјавио да ће мировне снаге бити распоређене у Карабаху.

Изразио је очекивање да ће постигнути споразуми створити неопходне услове за дугорочно и праведно решавање кризе око Карабаха у интересу јерменског и азербејџанског народа.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pasinjan-i-alijev-pri-putinovom-posredovanju-potpisali-prekid-neprijateljstava

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар