Свијет

Планетарни дугови влада, фирми и домаћинстава премашили 250 хиљада милијарди долара

ЗА ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ 2019. ПОВЕЋАНИ ЗА 7.500 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА – УГЛАВНОМ ЗБОГ САД И КИНЕ
  • ММФ упозорава да је 40 одсто кредита које су узеле корпорације у развијеним економијама потенцијално ненаплативо у случају да дође до рецесије на свјетском нивоу

УКУПНИ дугови националних влада, фирми и домаћинстава на глобалном нивоу порасла су за 7,5 хиљада милијарди долара током прве половине 2019. године.

И, први пут у историји већи су од од 250 хиљада милијарди долара, саопштио је Међународни институт за финансије.

На увећање глобалног дуга највише су утицали дужници у САД и Кини, на чије власти, компаније и појединце отпада 60 одсто овогодишњег увећања „глобалних дугова“.

Међународни институт за финансије наводи да ће укупан дуг на свјетском нивоу до краја године достићи 255 хиљада милијарди долара.

Економије у развоју постигле су рекордну задуженост од 71,4 хиљада милијарди долара, односно 220 одсто бруто домаћег производа тих земаља сумарно.

Раст задуживања првенствено је изазван ниским каматним стопама које прописују националне централне банке и све већег тржишта државних обвезница.

Међународни монетарни фонд упозорава да је 40 одсто кредита које су узеле корпорације у развијеним економијама потенцијално ненаплативо у случају да дође до рецесије на свјетском нивоу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар