Svijet

Planetarni dugovi vlada, firmi i domaćinstava premašili 250 hiljada milijardi dolara

ZA PRVIH ŠEST MESECI 2019. POVEĆANI ZA 7.500 MILIJARDI DOLARA – UGLAVNOM ZBOG SAD I KINE
  • MMF upozorava da je 40 odsto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svjetskom nivou

UKUPNI dugovi nacionalnih vlada, firmi i domaćinstava na globalnom nivou porasla su za 7,5 hiljada milijardi dolara tokom prve polovine 2019. godine.

I, prvi put u istoriji veći su od od 250 hiljada milijardi dolara, saopštio je Međunarodni institut za finansije.

Na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u SAD i Kini, na čije vlasti, kompanije i pojedince otpada 60 odsto ovogodišnjeg uvećanja „globalnih dugova“.

Međunarodni institut za finansije navodi da će ukupan dug na svjetskom nivou do kraja godine dostići 255 hiljada milijardi dolara.

Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71,4 hiljada milijardi dolara, odnosno 220 odsto bruto domaćeg proizvoda tih zemalja sumarno.

Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica.

Međunarodni monetarni fond upozorava da je 40 odsto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svjetskom nivou.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar