Свијет

По Будви билборди „Српског народа Боке“ који славе улазак војске Србије 1918. у град

НАЈАВЉУЈУ СВЕЧАНОСТ КОЈА ЋЕ БИТИ ОДРЖАНА 7. НОВЕМБРА У МЕДИТЕРАНСКОМ СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ

НА билбордима у Будви је јуче „Српски народ Боке“ најавио свечаност „Покољења дјела суде 1918-2018.“ која ће бити одржана  7. новембра у Медитеранском спортском центру.

Биће приређена „поводом обиљежавања стотину година од ослобођења Будве и уједињења“, односно 100 година од уласка српске војске у Будву.

Режим Мила Ђукановића на свечаности гледа као на најаву прославе стоте годишњице одржавања Подгоричке скупштине.

Потпредсједник Општине Будва Владимир Булатовић је рекао за ЦДМ да ти натписи на билбордима немају везе са општином, нити зна ко је организатор.

„У име општине Будва у новембру неће бити никакве прославе, сем Дана општине, 22. новембра. То је дан који има историјски карактер за нас, где су наши преци доказали да својим учествовањем у антифаштистичкој борби желе да искажу вриједности слободе, достојанства, једнакости, вриједности које треба да владају нашим друштвом. Општина Будва не учествује ни у каквој другој организацији осим те 22. новембра“, истакао је Булатовић.

Будванска градска власт је прије пола године имала сличан проблем када су се на билбордима појавили натписи сличне садржине.

У међувремену је у власт ушла „Црногорска“ и тада је речено да Општина неће организовати било какво постављење билборда који величају промоцију Подгоричке скупштине.

„Велика народна скупштина Српског Народа у Црној Гори“ или „Велика народна скупштина“, називана и „Велика црногорска народна скупштина“ или „Велика српска народна скупштина“, најпознатија по краћем називу „Подгоричка скупштина“, засједала је од 24. до 29. новембра 1918. године.

Њена најпознатије одлуке су биле збацивање краља у изгнанству Николе Првог Петровића и његове династије Петровић-Његош у корист династије Карађорђевића, и присаједињења Црне Горе Краљевини Србији, односно одлука о прихватању уједињења свих Срба, Хрвата и Словенаца у једну југословенску државу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар