Одабрано Свијет

Подсетник за руске одсељенике: Срби не воле Русе који не поштују Путина

РУСКА ЈСН О „ПРЕПЛАШЕНИМ ПАТРИОТИМА“ И ОДНОСУ ПРЕМА ЊИМА У СРБИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ
  • Извештач са украјинских фронтова Данијел СИМИЋ за Јужну службу новости: «Када види Руса, Србин се радује и говори: «Здраво брате!». Више од 90 одсто Срба воли Владимира Путина, већина подржава Русију у украјинско-руском конфликту. А када Срби виде неког ко има лош однос према руском председнику, ко још подржава Украјину – такве Русе ми не можемо да разумемо. А може бити и напето»
  • Ратни извештач из Украјине Игор ДАМЈАНОВИЋ: Самозвани «антирати активисти-емигранти из Русије» у свом револту су отишли прилично далеко када су житеље Будве назвали фашистима. Они имају право да мрзе своју Отаџбину колико желе и да пожеле да она буде поражена у рату, да подржавају и финансирају своје непријатеље концертима, чак и да сањају да им отаџбина више не постоји. Међутим, они немају право да јавно лажу, клевећу и вређају грађане Црне Горе, државе која им је пружила гостопримство

Аутор: Светлана ЛУКЈАНЧИКОВА

ОТКАКО је кренуо сукоб на Блиском Истоку, многи «преплашени руски патриоти» нашли су се пред избором: да ли да иду и бране своју нову отаџбину Израел или да хитно бирају другу.

Први је, свима познати „страни агент“, Максим Галкин, који стално «избацује» видео клипове у којима исказује љубав према руском народу и спремност да служи у израелској армији. Стање небинарности прелази сваку меру.

Други, које представља агент страног утицаја Анатолиј Чубајс, чине све да се удоме у Арапским Емиратима. Истина, потом се враћају у Израел и своје кратко породично путовање називају «давно планираним» пословним путем.

Такав планирани и кратак пут, само у Русију, недавно је остварио олигарх Фридман који се из Велике Британије преселио у Израел баш уочи почетка блискоисточног конфликта. Олигарх је био принуђен да одлети за Русију, али је обећао да ће се вратити у Израел.

Први правац, поћи и служити у израелској армији је најпопуларнија ствар. Само, одбегли држављани РФ се позиционирају као пацифисти. Ни у Израел нису дошли да би ратовали.

Да ли можете замислити Чубајса са аутоматом у рукама? Или Игора Макаревича како носи сандук муниције? Или Белова како хапси припадника ХАМАС-а?

Тешко је то и замислити јер је судар Јевреја и Палестинаца углавном локални «обрачун» за који је наше «несвоје» баш брига, јер се у томе може погинути или бити заробљен, а то никако није део плана расељеника.

Други правац, који је изабрао олигарх Фридман, далеко је перспективнији. Прво, сви „преплашени патриоти“ остали су држављани РФ и имају пуно право да се врате и живе на територији Русије. Друго, у Русији су им остале старе везе које могу да функционишу.

Како је изјавио Дмитриј Песков, портпарол председника РФ: «Они који заступају антируску политику и који су стали на страну кијевског режима са нама немају ништа, а остале Отаџбина чека».

Дакле, очекују се сви.

Шеф покрета «Армија бранилаца Отаџбине», Иван Отраковски, на Фридманов повратак је одреаговао подношењем пријаве Генералном тужилаштву Русије. Он сматра да је сувласник «Алфа-групације» финансирао терористе из Оружаних снага Украјине да «покаже Западу своју лојалност и не буде под санкцијама». Што значи да је непријатељ и издајник.

Михаил Фридман

Одмах се надовезао сенатор Дмитриј Рогозин који је поднео тужбу Истражном комитету против олигарха Фридмана и затражио да испита умешаност олигарха у овом финансирању.

Бизнисмен ће бити проверен по два параграфа Кривичног законика РФ – издаја и дискредитација Оружаних снага РФ. Тврди се да је Оружаним снагама Украјине наводно помогао са 150 милиона евра помоћи само да би му скинули санкције.

«Грађани Русије који се радују бомбардовањима територије РФ, као и они који желе победу крвавог нацистичког режима у Кијеву, нису добродошли у Русији. Онај ко има подле намере треба да буде свестан да му не гине Магадан ако се врати» – упозорио је председник Државне Думе Русије Владимир Володин.

И на крају, трећи правац је проналажење нове отаџбине – у САД-у или Европи.

Сигурно да ће многи бивши Руси и даље бацати око на европску и према Русима добронамерну Србију.

Русе у Србији воле, тврде два саговорника ЈСН – српски новинари Данијел Симић и Игор Дамјановић.

«Када види Руса Србин се радује и говори: «Здраво брате!». Више од 90 одсто Срба воли вашег лидера Владимира Путина, већина Срба подржава Русију у украјинско-руском конфликту. И када Срби виде неког ко има лош однос према руском председнику, оног ко подржава Украјину, такве Русе ми не можемо да разумемо. А може бити и напето» – каже Данијел.

Игор Дамјановић тврди да је Србија отворена држава и спремна да прими људе и пружи им сваку помоћ и то само у случају да дошљаци не крше српске законе и не мешају се у њену унутрашњу политику.

Он наводи одличан пример непоштовања локалних закона.

Прошле године су представници руске либералне миграције покушали да се баве унутрашњом политиком. Хтели су да организују концерт украјинске групе «Лјапис Трубецкој» у Будви од кога би сакупљен новац отишао Оружаним снагама Украјине, али народ био је револтиран том вешћу и одржао мирни протест против такве манифестације. Након тога су се организатори концерта обратили граду и разним медијима у име антиратних активиста – емиграната из Русије.

«На спонтаном, мирном и достојанственом протесту грађана Будве није се чула ни једна ружна реч, да не говоримо о инцидентима и претњама власницима објеката, где је био планиран концерт – тврде самозвани «антиратни активисти, емигранти из Русије».

– У свом револту они су отишли прилично далеко када су житеље Будве назвали фашистима – наводи Дамјановић. – Самозвани «антирати активисти-емигранти из Русије» имају законско право да мрзе своју Отаџбину колико желе и да пожеле да она буде поражена у рату, да подржавају и финансирају своје непријатеље концертима, чак и да сањају да им отаџбина више не постоји. Међутим, они немају право да јавно лажу, клевећу и вређају грађане Црне Горе, државе која им је пружила гостопримство» – каже Дамјановић.

Он је подсетио да постоји Закон о странцима који гости морају да знају, а организатори концерта који су прекршили законе били су депортовани из земље.

На крају, Симић је за Јужну службу новости изнео јасан став Срба према пресељеницима.

«Људи који су побегли из Русије када је почела Специјална војна операција уопште не изазивају симпатије јер су издали Отаџбину. Они нису патриоти, они живе по принципу «где ми је добро, тамо ми је отаџбина». Постоји и такав израз који каже «пацови први напуштају брод». Наравно, сматрам и да је веома добро што су побегли из Русије. Држава од њих није имала никакву корист. А ни Србија неће имати никакву корист од њих» – закључује Данијел Симић.

Линк на текст: https://yugsn.ru/pamiatka-dlia-relokantov-serby-ne-liubiat-tex-russkix-kotorye-ne-uvazaiut-putina

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар