Свијет

Покушава ли Бајден да Русију увуче у амерички савез против Кине?

КРЕМЉ СА КОНТРАСАНКЦИЈАМА УПОЗНАО АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА У РФ ЏОНА САЛИВАНА
  • Амерички конгресмени нове санкције против Русије назвали „пакленим“. Међутим, руска економско-финансијска машинерија функционише као ничег није било. Рубља, која је раније клецала, чак ојачала
  • Политички аналитичар из Санкт Петербурга – експерт Дискусионог клуба „Валдај“ Станислав Ткаченко – сматра да Бајден комбинује „штап и шаргарепу“, а Бијела кућа и крупни интереси који иза ње стоје желе промјену спољне политике Москве: „Стратешки циљ Сједињених Држава је укључивање Русије у савез против Кине. Стога се све ово и ради. Предсједник САД покушава да једним потезом ријеши сва питања везана за RussiaGate

ВЛАДИМИР Путин размотрио је са члановима националног Савјета безбједности  контрасанкције против САД, након што је Вашинтон увео цио низ нових санкција против Москве и одлучио се за протјеривање 10 руских дипломата.

Уочи објављивања руских контрамјера, Путинов помоћник за спољну политику Јуриј Ушаков са тим `одговором Вашингтону` упознао је америчког амбасадора Џона Саливана.

Позивање Саливана у Кремљ потврдио је портпарол предсједника РФ Дмитриј Песков.

Бајденове антируске санкције забрањују америчким финансијским институцијама да купују руске државне обвезнице након 14. јуна 2021-ве.

На њиховом удару су и 32 руска физичка и правна лица, укључујући шест руских високотехнолошких компанија.

Амерички конгресмени су нове санкције против Русије назвали „пакленим“. Међутим, руска економско-финансијска машинерија функционише као да ничег није било.

Руска рубља, која је у сличним ситуацијама 2014. и 2018. године губила вриједност према долару и евру, послије Бајденових „адских санкција“ чак је ојачала.

Ипак су се отворила два питања: шта ће бити даље и због чега је предсједник САД активирао нове санкције и протјеривање дипломата само дан након свог телефонског позива Путину, са којим је прилично дуго разговарао?

Политички аналитичар из Санкт Петербурга – експерт Дискусионог клуба „Валдај“ Станислав Ткаченко – сматра да Бајден компинује „штап и шаргарепу“, а Бијела кућа и крупни интереси који иза ње стоје желе промјену спољне политике Москве:

„Стратешки циљ Сједињених Држава је укључивање Русије у савез против Кине. Стога се све ово и ради. Предсједник САД покушава да једним потезом ријеши сва питања везана за RussiaGate. У Вашингтону желе да Русију убеђивањима и пријетњама сврстају међу земље које не штете Сједињеним Државама. Не знамо о чему су Бајден и Путин разговарали и да ли је предсједник САД обећавао задовољавање неког  интереса Русије у случају њеног придруживања америчкој спољној политици. Не знамо, али је могуће да је Москви нешто понуђено“.

Ткаченко процјењује да Сједињене Државе желе да окончају тренутну фазу сукоба са Русијом:

„Америчка администрација жели да искључи Конгрес САД иза бављења питањима везаним за Русију, као што је то било за четири године Трампове владавине – да би могла да  сама одређује начин интеракције са Кремљем. Послије ових мјера, Конгрес неће имати шта да каже, а Бајден ће имати слободне руке за вођење односа са Русијом. Његов циљ је да повећа утицај Вашингтона на спољну политику Москве“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар