Свијет

Помпео именовао Палмера за специјалног представника за Западни Балкан

СЛУЖБОВАО У БЕОГРАДУ, ОЖЕЊЕН СРПКИЊОМ, БИО У РАМБУЈЕУ – ГОВОРИ СРПСКИ

Метју Палмер

  • Стејт департман саопштио: Палмер ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава Западног Балкана у западне институције

ДРЖАВНИ секретар САД Мајкл Помпео именовао је високог званичника Стејт департмента Метјуа Палмера за специјалног представника за Балкан, саопштио је Стејт департмент.

Палмер ће у новој улози већ 1. септембра учествовати у раду Стратешког форума на Бледу, а затим ће представљати САД на састанцима Квинте у Бриселу и Подгорици.

Палмер ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава Западног Балкана у западне институције“, саопштио је Стејт департман.

Уз функцију специјалног представника државног секретара, Палмер ће наставити да обавља дужност замјеника помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања.

Палмер је претходно био директор Канцеларије за јужну и централну Европу.

Амерички дипломата ожењен је Београђанком и говори српски језик.

Почетком деведесетих година радио је у Амбасади САД у Београду, а и касније је, током дипломатске каријере, у више наврата био ангажован на питањима која се односе на регион, пренијели су београдски медији.

По одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу.

Током 2006. и 2007. био је савјетник америчког предсједника Џорџа Буша у питањима националне безбједности.

Затим је био ангажован у Југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на мјесто савјетника амбасадора САД у Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар