Свијет

Помпео признао да Вашингтон није успио да сломи Њемачку да одустане од Сјеверног тока-2

САД ЋЕ ПОКУШАТИ ДА УКЉУЧЕ И КИНУ У НОВИ СПОРАЗУМ О СТРАТЕШКОМ НУКЛЕАРНОМ ОРУЖЈУ

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су учиниле све што су могле да убједе европске земље, посебно Њемачку, да одустану од гасовода Сјеверни ток-2, али у томе нису успјеле – признао је Мајк Помпео.

Држани секретар је у спољнополитичком комитету Сената САД додатно прецизирао:

„Практично смо све могуће покушавали да наведемо Европљане да не граде Сјеверни ток-2. Али, све до данас – безуспјешно“.

Помпео је у истом наступу рекао сенаторима да Вашингтон предлаже да се и Кина укључи у споразум о стратешком офанзивном наоружању. То је објаснио ријечима:

„Не осјећамо више нуклеарну пријетњу само са стране Русије. Нуклеарни потенцијал се појавио и у другим земљама међу којима је и Кина. Можда ћемо у намјери да укључимо и Кину успјети, а можда и нећемо, па ћемо над споразумом радити само са Русима“.

Помпео  је претходно изјавио да постојећи споразум о том наоружању (СТАРТ-3) треба оставити на снази, али и „допунити, уколико се дође до прихватљиве варијанте“.

Важење тог споразума, који и САД и Русији дозвољава по 700 интерконтиненталних ракета, по 1550 нуклеарних бомби и до 800 лансера, престаје да важи 5. фебруара 2021-ве.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар