Одабрано Свијет

Портпаролка Зеленског: Код нас се говори украјински руски – одузмимо Русији монопол на руски

НЕЗВАНИЧНО: РУСКИ – КАО МАТЕРЊИ ИЛИ ОСНОВНИ – ГОВОРИ ОКО 30 МИЛИОНА ГРАЂАНА УКРАЈИНЕ
  • Јулија МЕНДЕЉ: Украјински руски је дио културне разноликости Украјине. Уосталом,енглески језик се говори у различитим земљама, али га Велика Британија не сматра само својим

РУСИЈА нема монопол на руски језик, Кијев треба да прогласи постојање украјинског руског, рекла је Јулија Мендељ, портпаролка украјинског предсједника Владимира Зеленског.

Према њеним ријечима, „украјински руски“ је дио културне разноликости Украјине.

Да би била убједљивија, навела је енглески језик који се говори у различитим земљама, али Велика Британија га не сматра „само својим“.

Њен „завршни акорд“, који дакако није само њен јер је портпарол предсједника државе, био је:

„Дакле, Русија нема монопол на руски језик и крајње је вријеме да демонополизујемо њен приступ руском, да гласно кажемо да у Украјини постоји украјински руски језик. Битно је такође: да неки Украјинци престану да да поводом језика шире дух мржње. Украјински језик, наравно, мора бити заштићен, а мора бити заштићено и право грађана на свој језик. Без обзира на то којим се служе у свакодневном животу“.

Ово `мирише` на залагање за обустављање тоталног прогона руског језика након што су украјинске продавнице, банке и апотеке биле приморане да од 16. јануара одустану од руског језика.

 Судећи по ријечима „у свакодневном животу“ – режим Зеленског је спреман да дозволи „украјинском руском“ да опстаје бар у том суженом оквиру.

За „украјински руски“ се прије неколико дана изјаснио и министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

Он је чак иницирао да у земљи постоји „висококвалитетни проукрајински ТВ канал на руском језику“.

Званични Кијев – као змија ноге – крије: колико људи у Украјини говори руски као матерњи или свој основни језик.

Незванично: таквих је око 30 милиона…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/portparolka-zelenskog-rusija-nema-monopol-na-ruski-jezik-kod-nas-se-govori-ukrajinski-ruski

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар