Вијести Свијет

Протест БНВ због графита „Алија и Бакир Изметбеговић“ на Загребачкој џамији

ХРВАТСКЕ ВЛАСТИ УПОЗОРЕНЕ ДА ЈЕ ТО „ИЗРАЗ ТЕШКОГ ШОВИНИЗМА И КСЕНОФОБИЈЕ“

НА Загребачкој џамији је освануо графит „Алија и Бакир Изметбеговић“.

Бошњачко национално вијеће (БНВ) у Хрватској најоштрије је осудило ту поруку исписану спрејом.

„У временима када нас тресе највећа криза у новијој повијести, када је више него икад потребна људска солидарност, овакви су поступци недопустиви. Захтијевамо од надлежних институција, иако оправдано заузетих кризом узрокованом вирусом корона и потресом, да пронађу одговорне. Упозоравамо да је оваква врста скрнављења за муслимане светог вјерског простора израз тешког шовинизма и ксенофобије, те да је потребно хитно дјеловати како би се зауставила ланчана реакција дехуманизирајућих процеса према мањинским скупинама у Републици Хрватској“, стоји у саопштењу које је потписао предсједник БНВ-а Армин Хоџић.

Упозорио је да хрватско друштво треба да буде свјесно да је порука која је осванула на исламској богомољи и, иако није изолован случај, већ сутра може бити почетак новог вала скрнављења и богомоља свих других вјерских мањинских институција, али и почетак озбиљних нарушавања права националних мањина.

У временима опште кризе још једном позивамо на солидарност, заједништво и толеранцију те изражавамо наду да ће се већински народ у Републици Хрватској држати максиме „љуби свога ближњега као себе самога“, наглашава се у Хоџићевом саопштењу.

 

2 Коментара

  • Како то? Зар није Анте Павелић и његова усташка клика сматрала Бошњаке за „цвијет хрватства“?

  • Можда је тешки шовинизам, али није ксенофобија. Ксенофобија је мржња према странцима а ови муслимани одавно живе на овим просторима, најмање од кад су од Срба постали Турци. Ето још једног разлога да се иселе у Турску. Нико их не доживљава као „домаће“ становништво. Они су постали странци и за Србе и за Хрвате. Тврдим да би лако научили турски језик, исто као што науче немачки кад оду на рад у Немачку. Овде су осуђени на дугу и мучну агонију.

Кликни овде да поставиш коментар