Свијет

Путин: Хапшење грађана Русије у Бјелорусији било је заједничка операција Украјине и САД

ОТКРИО: ФОРМИРАЛИ СМО РЕЗЕРВУ КОЈА ЋЕ ПОМОЋИ БЈЕЛОРУСИЈИ АКО СИТУАЦИЈА ПОЧНЕ ДА ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ
  • Прецизирао да је `резерва` формирана од руских безбједњака и припадника правосуђа и нагласио: Неће бити коришћена све док екстремистички елементи који се крију иза политичких парола, желим да ово нагласим, не почну да пљачкају, пале аутомобиле, куће, банке, да заузимају административне зграде
  • Поводом `војне компоненте` је открио: „Постоје споразуми у којима је прецизирано да све државе чланице ОДКБ, укључујући Савезну државу, треба једна другој да притекну у помоћ у заштити суверенитета, спољних граница и стабилности. Александар Григоријевич је поставио питање пружања одговарајуће помоћи ако буде потребно. Рекао сам му да ће Русија испунити све своје обавезе. Међутим, полазимо од претпоставке да ће сви проблеми Бјелорусије бити рјешени мирним путем“
  • „Сматрам – нагласио је  да се према догађајима у Бјелорусији понашамо много суздржаније и неутралније него многе другр земље. Него Европљани и Американци

ВЛАДИМИР Путин је оцијенио да се правосудни систем и полиција Бјелорусије према учесницима протеста у Минску и другим великим градовима те земље држе „прилично суздржано“.

У интервјуу телеканалу «Россия 1», открио је да је – на молбу бјелоруског председника Александра Лукашенка – наложио да се од руских безбједњака и припадника правосуђа „формира резерва која ће, ако буде потребно, бити послата у помоћ Бјелорусији“:

„Договор је да се та резерва не користи све док ситуација евентуално не почне да измиче контроли“.

„Дакле: све док екстремистички елементи који се крију иза политичких парола, желим да ово нагласим, не почну да пљачкају, пале аутомобиле, куће, банке, да заузимају административне зграде“.

Путин је поздравио Лукашенкове ријечи да, када је у питању војна компонента, Минск има споразум с Русијом у оквиру руско-белоруске Савезне државе и ОДКБ.

Објаснио је да Русија има обавезе према Бјелорусији у области безбједности:

„Не треба ништа скривати. Постоје споразуми у којима је прецизирано да све државе чланице, укључујући Савезну државу, треба једна другој да притекну у помоћ у заштити суверенитета, спољних граница и стабилности. Дакле, у вези с тим, имамо, наравно, обавезе према Бјелорусији, а Александар Григоријевич је поставио питање пружања одговарајуће помоћи ако буде потребно. Рекао сам му да ће Русија испунити све своје обавезе. Међутим, полазимо од претпоставке да ће сви проблеми Бјелорусије бити рјешени мирним путем“.

На исту тему је још рекао:

Нисмо равнодушни према ономе што се тамо дешава. Бјелорусија нам је можда врло блиска земља. И етнички најближа, и језички, и културно, и духовно. Имамо десетине, можда стотине хиљада, ако не и милионе, директних породичних веза. Имамо и најтешњу сарадњу у индустрији“.

У наставку је нагласио:

„Сматрам да се према догађајима у Бјелорусији понашамо много суздржаније и неутралније него многе друге земље. Него Европљани и Американци“.

Путин је открио да је „инцидент са привођењем у Бјелорусији 33-це држављана Русије, који су били названи припадницима приватне војне компаније „Вагнер“,  „заједничка операција специјалних служби Украјине и САД“.

Сада је то – додао је – потпуно разјашњено. Неки учесници тог процеса, посматрачи и добро обавијештени људи – то више и не скривају. Наше држављане су обманули да би их довели на територију Бјелорусије. Говорено је да им се нуди лет у Латинску Америку и на Блиски Исток гдје их чека апсолутно легалан посао. У суштини, намамили су их у Бјелорусију и прогласили за ударну силу за дестабилизовање ситуације током предизборне кампање“.

Открио је да руски граничари нису пустили ту групу у Белорусију, али да су их организатори провокације пребацили преко границе са лажним документима.

Према Путиновим ријечима, Русија је прошла шпиц економских проблема изазваних пандемијом.

Нагласио је да ће се руска економија „вратити на своје“ током 2021-ве.

Навео је да Русија успешно повећава резерве злата и девиза (сада су 600,7 милијарди долара) и да је то за њу „додатни безбједносни јастук“.

Пад руске економије у 2020-ој може бити – како је рекао – 5–6 одсто.

Оцијенио је да је то бољи резултат него што имају САД (пад 9,5 одсто) и  Европска унија (15 одсто).

Путинова кћерка се вакцинисала без очевог знања – осјећа се добро

Владимир Путин је испричао како се једна од његових кћерки вакцинисала против коронависруса.

Нагласио је да се са њим није консултовала, да је то била њена самостална одлука.

«Она је свој човјек. Само ми је рекла да је то учинила као добровољац. Учинила је то и због своје професије која је обавезује да буде у контакту са великим бројем људи“.

Тим поводом је о руској вакцини против короне рекао:

«Наши стручњаци су утврдили да ствара стабилан имунитет, да се појављују антитјела. Код моје кћерке су се појавила. Она се већ осјећа добро. Првог дана послије примања вакцине имала је температуру 38,4, а другог – 37 и нешто. Вакцина је безбједна. Она је другу примила послије три недеље и имала само мали пораст температуре“.

http://fakti.org/putiniana/putin-formirali-smo-rezervu-koja-ce-pomoci-belorusiji-ako-situacija-pocne-da-izmice-kontroli

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар