Свијет

Путин и Лукашенко увјерени да ће проблеми у Бјелорусији бити ускоро ријешени

ДО ТЕЛЕФОНСКОГ РАЗГОВОРА ДВОЈИЦЕ ЛИДЕРА ДОШЛО НА ИНИЦИЈАТЗИВУ МИНСКА
  • Александар ЛУКАШЕНКО: Ради се о агресији против Бјелорусије која се реализује по сценарију. Заштита Бјелорусије данас — то је истовремено заштита цијелог простора Савезне државе. То је и примјер другима. Ако Бјелоруси не издрже, талас ће кренути даље“
  • Не уљуљкујемо се – нагласио је – да су ово мирне протестне акције и демонстрације. Видимо шта се дешава у дубини. Врло добро то видимо. И ми читамо приручнике о обојеним револуцијама. О тим инструкцијама и елементима спољњег мјешања разговараћемо у Центру Министарства одбране за стратешки менаџмент
  • Догађаји два посљедња дана показали да једну од најважнијих оперативних улога у „бјелоруском мајдану“ игра пољска Centralna Grupa Dzialan Psychologicznych. А иза ње су Американци

АЛЕКСАНДАР Лукашенко и Владимир Путин телефонски су разговарали о ситуацији и превирањима у Бјелорусији.

Кремљ је навео да је до разговора дошло „на иницијативу бјелоруске стране“ и званично саопштио:

„Са обе стране је изражена увјереност да ће сви проблеми ускоро бити рјешени. Главно је да се не дозволи да постојеће проблеме у свом интересу не искористе деструктивне снаге које теже да нанесу штету сарадњи двије земље у оквирима Савезне државе која је у обостраном интересу“.

Неколико сати прије телефонског разговора бјелоруски лидер открио да има намјеру да разговара са Путином јер „постоји и пријетња Савезној држави“ Русије и Бјелорусије.

Прецизирао је да се ради о „агресији против Бјелорусије која се реализује по сценарију“.

У овом контексту је нагласио: „Заштита Бјелорусије данас — то је истовремено заштита цијелог простора Савезне државе. То је и примјер другима. Ако Бјелоруси не издрже, талас ће кренути даље“.

Предсједник Бјелорусије је истакао да дејства демонстраната координирају и усмјеравају.

Он је од државних органа затражио да „успоставе ред“ и да посебну пажњу посвете „онима који су у земљу (ради учешћа у демонстрацијама) дошли из иностранства“.

О „елементе спољног уплитања у бјелоруску ситуацију“ рекао је и ово:

„Видимо шта се дешава. Не уљуљкујемо се да су ово мирне протестне акције и демонстрације. Видимо шта се дешава у дубини. Врло добро то видимо. И ми читамо приручнике о обојеним револуцијама. О тим инструкцијама и елементима спољњег мијешања разговараћемо у Центру Министарства одбране за стратешки менаџмент“.

Догађаји два посљедња дана су показали да једну од најважнијих оперативних улога у „бјелоруском мајдану“ игра пољска Centralna Grupa Dzialan Psychologicznych. А иза ње су Американци.

Показало се такође да интернет-ресурси Nexta и Nexta Life – преко којих демонстрантима стижу и инструкције – нису бјелоруски, са „привременим сједиштем у Варшави“, већ пољски. И да и њима непосредно управља поменута Централна група за психолошка дејства.

Nexta и Nexta Life су активно подржaвале и украјински мајдан 2014-те.

http://fakti.org/globotpor/putin-i-lukasenko-nece-dozvoliti-da-destruktivne-snage-nanesu-stetu-saveznoj-drzavi-rusije-i-belorusije

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар