Свијет

Путин и Си најавили нови замах руско-кинеског Свеобухватног стратешког партнерства

ДВОДНЕВНА ДРЖАВНА ПОСЈЕТА КИНЕСКОГ ЛИДЕРА РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ
  • Владимир ПУТИН: Русија и Кина су за посљедњих 10 година више него удвостручиле своју трговинску размену која је достигла 185 милијарди долара: „Симболично је да смо се са Вама састали прије тачно 10 година. Тада је била Ваша прва посјета на функцији предсједника Народне Републике Кине Русији. Током овог периода, направили смо значајне кораке у развоју наших односа“
  • Си ЂИНПИНГ: Русија је под Вашим снажним вођством успјела да оствари значајан просперитет у посљедњих неколико година. Сигуран сам да ће Вас руски народ снажно подржати у Вашим добрим настојањима

цОДНОСИ Москве и Пекинга доприносе јачању мултиполарног свијета, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

– У цјелини, наша интеракција на међународној сцени без сумње доприноси јачању фундаменталних принципа свјетског поретка и мултиполарног система – нагласио је Путин током састанка са предсједником Кине Си Ђинпингом у Москви.

Према његовим ријечима, обје земље имају велики број питања о којима треба разговарати и у сфери економске интеракције, јавио је ТАСС.

Путин је напоменуо да ће он и Си моћи сутра да разговарају уз учешће партнера и колега.

– Драго ми је што сте успјели да пронађете вријеме и дођете увече да мирно разговарамо о свим питањима од нашег интереса у неформалној и пријатељској атмосфери. Добро дошли – рекао је Путин.

Путин: Поштен и уравнотежен приступ Пекинга међународним питањима

Кина има поштен и уравнотежен приступ већини горућих међународних питања, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

– Знам да Ви лично, као и сви наши кинески пријатељи, посвећујете велику пажњу развоју руско-кинеских односа и што имате поштен и уравнотежен став о већини горућих међународних питања – рекао је Путин кинеском предсједнику Си Ђинпингу током састанка у московском Кремљу.

Путин је истакао да су Русија и Кина направиле значајне кораке у развоју билатералних односа у посљедњих 10 година, те да се трговински обрт двије земље више него удвостручио и сада износи 185 милијарди долара.

– Симболично је да смо се са Вама састали прије тачно 10 година. Тада је била Ваша прва посјета на функцији предсједника Народне Републике Кине Русији. Током овог периода, направили смо значајне кораке у развоју наших односа – напоменуо је Путин.

Ђинпинг Путину: Увјерен сам да ће вас руски народ подржати на изборима 2024.

Предсједник Кине Си Ђинпинг рекао је данас предсједнику Русије Владимиру Путину да је увјерен да ће га руски народ подржати на предсједничким изборима 2024. године.

– Знам да ће сљедеће године бити одржани предсједнички избори у вашој земљи – рекао је Си Путину на почетку разговора у Кремљу, пренио је Ројтерс.

Он је истакао да је захваљујући Путиновом снажном вођству, Русија успјела да оствари значајан напредак у постизању просперитета земље у посљедњих неколико година.

– Сигуран сам да ће Вас руски народ снажно подржати у Вашим добрим настојањима – рекао је Си.

Предсједник Кине је назвао Путина „драгим пријатељем“, а Путин је употријебио исте ријечи за Сија, који је захвалио Путину на, како је рекао, његовој подршци Кини и рекао да би Пекинг требало да има блиске односе са Москвом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар