Свијет

Путин: Лидери пет сталних чланица СБ УН треба да 2020. разговарају о „свјетским проблемима“

ПОРЕД МАЈКА ПЕНСА ПРОШАО „КАО ДА НЕ ПОСТОЈИ“ – РУКОВАЛИ СЕ ТЕК КАД ЈЕ АМЕРИКАНАЦ ЊЕМУ ПРИШАО
  • Поводом своје иницијативе на форуму о Холокаусту рекао: „Страшне посљедице могу имати заборављање прошлости и разједињеност при суочавању са опасностима. Пет држава које су основале Уједињене нације могу и дужне су да дају осталима примјер обједињавања пред пријетњама“

ВЛАДИМИР Путин изјавио је да би било добро да се лидери држава сталних чланица Савјета безбједности УН – Русије, Кине, САД, Француске и Велике Британије – састану током 2020-те и да разговарају о „свјетским проблемима“.

Било гдје у свијету где већини буде одговарало.

Објаснио је зашто би то било и добро и неопходно:

„Страшне посљедице могу имати заборављање прошлости и разједињеност при суочавању са опасностима. Морамо имати смјелости не само да о томе говоримо, него и да учинимо све што је потребно да заштитимо и одбранимо мир“.

Руски лидер је овако наступио у Јерусалиму, на међународном форуму „Сачувајмо сјећање на Холокауст, боримо се са антисемитизмом“. Притом је додао:

„Пет држава које су основале Уједињене нације могу и дужне су да дају осталима пример обједињавања пред пријетњама“.

Путин је открио да је о овој својој идеји разговарао са неким од лидера западних великих сила и да су њихове прве реакције биле позитивне.

Он је у Јерусалиму – заједно са Бењамином Нетањахуом – открио споменик жртвама и херојима њемачке блокаде Лењинграда.

Нагласио је да је СССР побједу над хитлеризмом платио са 27 милиона живота и оцијенио да су то били губици које ни један народ у свијету није имао ни у својим најстрашнијим сновима.

Додао је да су 40 одсто Јевреја убијених и уморених у Другом свјетском рату били – грађани Совјетског Савеза.

Долазећи на форум, Путин се поздравио са британским принцем Чарлсом и предсједником Француске Емануелом Макроном, а поред потпредједника САД Мајка Пенса – само је прошао.

Пенс је након свог наступа у Јерусалиму пришао Путину и тада су се руковали.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар