Svijet

Putin: Lideri pet stalnih članica SB UN treba da 2020. razgovaraju o „svjetskim problemima“

PORED MAJKA PENSA PROŠAO „KAO DA NE POSTOJI“ – RUKOVALI SE TEK KAD JE AMERIKANAC NJEMU PRIŠAO
  • Povodom svoje inicijative na forumu o Holokaustu rekao: „Strašne posljedice mogu imati zaboravljanje prošlosti i razjedinjenost pri suočavanju sa opasnostima. Pet država koje su osnovale Ujedinjene nacije mogu i dužne su da daju ostalima primjer objedinjavanja pred prijetnjama“

VLADIMIR Putin izjavio je da bi bilo dobro da se lideri država stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN – Rusije, Kine, SAD, Francuske i Velike Britanije – sastanu tokom 2020-te i da razgovaraju o „svjetskim problemima“.

Bilo gdje u svijetu gde većini bude odgovaralo.

Objasnio je zašto bi to bilo i dobro i neophodno:

„Strašne posljedice mogu imati zaboravljanje prošlosti i razjedinjenost pri suočavanju sa opasnostima. Moramo imati smjelosti ne samo da o tome govorimo, nego i da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo mir“.

Ruski lider je ovako nastupio u Jerusalimu, na međunarodnom forumu „Sačuvajmo sjećanje na Holokaust, borimo se sa antisemitizmom“. Pritom je dodao:

„Pet država koje su osnovale Ujedinjene nacije mogu i dužne su da daju ostalima primer objedinjavanja pred prijetnjama“.

Putin je otkrio da je o ovoj svojoj ideji razgovarao sa nekim od lidera zapadnih velikih sila i da su njihove prve reakcije bile pozitivne.

On je u Jerusalimu – zajedno sa Benjaminom Netanjahuom – otkrio spomenik žrtvama i herojima njemačke blokade Lenjingrada.

Naglasio je da je SSSR pobjedu nad hitlerizmom platio sa 27 miliona života i ocijenio da su to bili gubici koje ni jedan narod u svijetu nije imao ni u svojim najstrašnijim snovima.

Dodao je da su 40 odsto Jevreja ubijenih i umorenih u Drugom svjetskom ratu bili – građani Sovjetskog Saveza.

Dolazeći na forum, Putin se pozdravio sa britanskim princem Čarlsom i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a pored potpredjednika SAD Majka Pensa – samo je prošao.

Pens je nakon svog nastupa u Jerusalimu prišao Putinu i tada su se rukovali.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar