Свијет

Путин Лукашенку у Сочију: Бјелорусија је наш најближи савезник

РУСКИ ЛИДЕР ОБЈАВИО ДА ЋЕ МОСКВА ПОМОЋИ МИНСКУ СА МИЛИЈАРДУ И ПО ДОЛАРА
  • Владимир ПУТИН: Ми смо за то да сами Бјелоруси мирно и без икаквих сугерисања и притисака споља, међусобном дијалогу нађу рјешења за своју ситуацију и заједнички одлуче како даље
  • Александар ЛУКАШЕНКО позвао свог руског колегу да припреми Оружане снаге РФ за могућу спољну агресију: „Ако ван бјелоруских граница неко жели да се `почеше` –  можемо га `почешати` у било ком тренутку. Веома сам вам захвалан што сте показали да су границе Бјелорусије границе наше Савезне државе“

РУСИЈА ће Бјелорусији дати зајам од 1,5 милијарду долара – изјавио је Владимир Путин приликом састанка у Сочију са бјелоруским колегом Александром Лукашенком.

Нагласио је да руски и бјелоруски министри финансија већ заједно раде на овом питању.

Путин је потврдио да је Русија привржена свим споразумима закљученим са Белорусијом, укључујући посебно споразуме о ОДКБ и Савезној држави јер Москва на Минск гледа као на свог најближег савезника.

Путин је посебно истакао да бјелоруски народ треба да сам, без икаквих спољних сугерисања и подстицаја, среди ситуацију у земљи.

Додатно је указао: „Ми смо за то да сами Бјелоруси мирно и без икаквих притисака споља, међусобном дијалогу нађу рјешења за своју ситуацију и заједнички одлуче како даље“.

Лукашенко се захвалио Путину на изнетим оцјенама и ставовима о унутрашњој ситуацији у Бјелорусији:

Ако ван бјелоруских граница неко жели да се `почеше` –  можемо га `почешати` у било ком тренутку. Веома сам вам захвалан што сте показали да су границе Бјелорусије границе наше Савезне државе“.

Лукашенко је позвао свог руског колегу да припреми Оружане снаге РФ за могућу спољну агресију, сугеришући: „Не осврћите се на ово што нам говоре!“.

Прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков рекао је раније да ће током састанка Путин разговарати са Лукашенком о реструктурисањи државног дуга Бјелорусије према Руској Федерацији.

Према подацима Министарства финансија Бјелорусије за јули 2020. године, спољни јавни дуг земље износио је 18 милијарди долара (раст до почетка године – 5,3%).

Минск највише дугује Русији (влади и банкама) и Кини (банке).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар