Svijet

Putin Lukašenku u Sočiju: Bjelorusija je naš najbliži saveznik

RUSKI LIDER OBJAVIO DA ĆE MOSKVA POMOĆI MINSKU SA MILIJARDU I PO DOLARA
  • Vladimir PUTIN: Mi smo za to da sami Bjelorusi mirno i bez ikakvih sugerisanja i pritisaka spolja, međusobnom dijalogu nađu rješenja za svoju situaciju i zajednički odluče kako dalje
  • Aleksandar LUKAŠENKO pozvao svog ruskog kolegu da pripremi Oružane snage RF za moguću spoljnu agresiju: „Ako van bjeloruskih granica neko želi da se `počeše` –  možemo ga `počešati` u bilo kom trenutku. Veoma sam vam zahvalan što ste pokazali da su granice Bjelorusije granice naše Savezne države“

RUSIJA će Bjelorusiji dati zajam od 1,5 milijardu dolara – izjavio je Vladimir Putin prilikom sastanka u Sočiju sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Naglasio je da ruski i bjeloruski ministri finansija već zajedno rade na ovom pitanju.

Putin je potvrdio da je Rusija privržena svim sporazumima zaključenim sa Belorusijom, uključujući posebno sporazume o ODKB i Saveznoj državi jer Moskva na Minsk gleda kao na svog najbližeg saveznika.

Putin je posebno istakao da bjeloruski narod treba da sam, bez ikakvih spoljnih sugerisanja i podsticaja, sredi situaciju u zemlji.

Dodatno je ukazao: „Mi smo za to da sami Bjelorusi mirno i bez ikakvih pritisaka spolja, međusobnom dijalogu nađu rješenja za svoju situaciju i zajednički odluče kako dalje“.

Lukašenko se zahvalio Putinu na iznetim ocjenama i stavovima o unutrašnjoj situaciji u Bjelorusiji:

Ako van bjeloruskih granica neko želi da se `počeše` –  možemo ga `počešati` u bilo kom trenutku. Veoma sam vam zahvalan što ste pokazali da su granice Bjelorusije granice naše Savezne države“.

Lukašenko je pozvao svog ruskog kolegu da pripremi Oružane snage RF za moguću spoljnu agresiju, sugerišući: „Ne osvrćite se na ovo što nam govore!“.

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao je ranije da će tokom sastanka Putin razgovarati sa Lukašenkom o restrukturisanji državnog duga Bjelorusije prema Ruskoj Federaciji.

Prema podacima Ministarstva finansija Bjelorusije za juli 2020. godine, spoljni javni dug zemlje iznosio je 18 milijardi dolara (rast do početka godine – 5,3%).

Minsk najviše duguje Rusiji (vladi i bankama) i Kini (banke).

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar