Свијет

Путин на војној паради у Москви: Русија је предухитрила агресију НАТО из Украјине

ПАРАДОМ РУКОВОДИО ГЕНЕРАЛ ОЛЕГ САЉУКОВ, А РАПОРТ ШЕФУ ДРЖАВЕ ПОДНИО СЕРГЕЈ ШОЈГУ
  • Учествовало око 11.000 војника, 131 јединица војне технике, а било је предвиђено и да лети 77 хеликоптера и авиона, али је то изостало због времених прилика
  • Путин учесницима параде: Посматрали смо како се развија војна инфраструктура, како су се у све укључиле стотине страних савјетника, уз редовне испоруке најсавременијег наоружања из земаља НАТО. Опасност је расла сваким даном. Русија је превентивно одбила агресију. Била је то изнуђена, правовремена и једино исправна одлука. Одлука суверене, јаке и независне земље

НА ЦРВЕНОМ тргу у Москви одржана је Парада побједе у част 77. годишњице побједе у Великом отаџбинском рату.

Парада је почела изношењем руске заставе и Заставе побједе уз звуке пјесме „Свети рат“.

Парадом је руководио командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков, а домаћин параде је министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу.

У Паради на Црвеном тргу учествује око 11.000 војника, 131 јединица војне технике, а било је предвиђено да лети 77 хеликоптера и летјелица. Међутим, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је ваздушни дио параде отказан због временских прилика, наводи РИА Новости.

На трибинама нема гостију из иностранства, а из Кремља је то објашњено чињеницом да није ријеч о јубиларној годишњици.

Смрт сваког руског војника и официра је тужна и представља ненадокнадив губитак за породицу и пријатеље, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

„Држава, региони, фирме, јавне организације учиниће све да преузму бригу о тим породицама, да им помогне“, рекао је Путин данас у говору поводом Дана побједе.

Он је рекао да ће држава дати посебну подршку дјеци погинулих и рањених додајући да је декрет у том смислу потписан данас.

Посебно је нагласио да НАТО чланице нису жељеле да чују Русију.

„Имали су друге планове, планирали су напад на Донбас и Крим… Стварала се пријетња подно наших граница и све је говорило да је сукоб с неонацистима био неизбјежан. Видјели смо како постављају војну инфраструктуру. Русија је извршила превентивни отпор агресији. То је било једино рјешење“, казао је Путин и додао да је то била једина права одлука.

Предсједник Русије је рекао да његова држава никад неће престати да поштује све народе и културе, али да је „Запад одлучио то да поништи“.

У наставку обраћања учесницима параде и нацији, рекао је:

– Одбрана Отаџбине, када се одлучивала о њеној судбини, увијек је била светиња. Са таквим осјећањима истинског патриотизма, за Отаџбину су устали добровољци Мињина и Пожарског, са њим се ишло у јурише на Бородинском пољу, са њим се ишло на непријатеља код Москве и Лењинграда, Кијева и Минска, Стаљинграда и Курска, Севастопоља и Харкова.

„Поносни смо на непокорену, храбру генерацију побједника, на то што смо њихови насљедници, а наша је дужност да чувамо сјећање на оне који су сломили нацизам, који су нам завјештали да будемо будни и учинимо све да се страхоте глобалног рата више не понове.

Стога се Русија, упркос свим несугласицама у међународним односима, увијек залагала за систем једнаке и недјељиве безбједности, систем који је од виталног значаја за цјелокупну свјетску заједницу.

У децембру прошле године предложили смо да се закључи споразум о гаранцијама безбједности.

Русија је тада позвала Запад на искрен дијалог, на тражење разумних, компромисних рјешења која би уважила интересе обе стране.

Све је било узалуд. Земље НАТО нису хтјеле да нас чују, што значи да су у ствари имале потпуно другачије планове. Отворено су текле припреме за још једну казнену операцију у Донбасу, за инвазију на наше историјске земље, укључујући и Крим. У Кијеву су најавили и могуће стицање нуклеарног оружја, а блок НАТО је започео активно војно освајање нама сусједних територија.

Тако је систематски стварана нама апсолутно неприхватљива пријетња, штавише – директно на нашим границама. Све је указивало да ће бити неизбјежан сукоб са неонацистима, са бандеровцима на чију карту су заиграле САД и њихови млађи компањони.

Да поновим: посматрали смо како се развија војна инфраструктура, како су се у све укључиле стотине страних савјетника, уз редовне испоруке најсавременијег наоружања из земаља НАТО. Опасност је расла сваким даном.

Русија је превентивно одбила агресију. Била је то изнуђена, правовремена и једино исправна одлука.

Одлука суверене, јаке и независне земље.

Сједињене Америчке Државе су, посебно након распада Совјетског Савеза, почеле да говоре о својој ексклузивности, понижавајући тиме не само цио свијет, већ и своје сателите који морају да се претварају да ништа не примјећују и да кротко све то гутају.

Али, ми смо другачија земља. Русија има другачији карактер.

Они који су сламали нацизам током Великог Отаџбинског рата показали су нам пример херојства за сва времена.

То је била генерација побједника, а ми ћемо се увијек угледати на њих.

Слава нашим храбрим Оружаним снагама! За Русију! За побједу! Ура!»

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар