Свијет

Путин: Одрицањем од руских енергената – ЕУ кренула ка свом економском самоубиству

УПОЗОРИО ЗАПАД ДА АНТИРУСКИМ САНКЦИЈАМА СЕБИ ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ
  • „Данас видимо да из апсолутно политичких разлога, због сопствених амбиција и под притиском америчког господара, европске земље уводе све више нових санкција тржиштима нафте и гаса. <…> Заједно са руским енергетским ресурсима из Европе ће нестати могућност повећања економске активности. Такав економски аутодафе је самоубиство, наравно, и унутрашња ствар европских земаља“

EВРОПСКА унија, одбијајући наше енергенте, одлучила се за сопствено економско самоубиство, рекао је Владимир Путин на скупу о ситуацији у руском нафтном сектору.

„Данас видимо да из апсолутно политичких разлога, због сопствених амбиција и под притиском америчког господара, европске земље уводе све више нових санкција тржиштима нафте и гаса. <…> Заједно са руским енергетским ресурсима из Европе ће нестати могућност повећања економске активности. Такав економски аутодафе је самоубиство, наравно, и унутрашња ствар европских земаља.“

Предсједник Русије одржао је савјетовање о тренутној ситуацији у сектору нафте и гаса путем видео конференције.

Указао је да Европа дугорочно постаје регион са високим цијенама енергената. А Запад истовремено одбија да призна да су управо уведене санкције довеле до раста инфлације и покушава да пронађе кривца „на страни“.

Путин је нагласио да ће се Русија понашати дјелује прагматично и полазити од сопствених интереса:

„Држава <…> ће учинити све што зависи од нас да створи услове за промјену модела пословања компанија – да унаприједи логистичке способности, да обезбиједи систем плаћања у националним валутама“.

Навео је да ће власти повећати доступност кредита и услуга осигурања за нафтне компаније, стимулисати пројекте за дубоку прераду сировина и развој домаћих технологија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар