Svijet

Putin posle dugih pregovora sa Erdoganom: Došli smo do sudbonosnih rešenja za Siriju

TURCI ĆE SE PRIVREMENO ZADRŽATI IZMEĐU GRADOVA RAS-EL-AJN I TEL-EL-ABIJAD
  • Predsednik RF: Rusija i Turska su saglasne da se mora sačuvati teritorijalna celovitost Sirije. Važno je da iz dejstava oružanih snaga Turske u Siriji korist ne izvuku teroristi, pre svega Islamska država. Sirija mora biti oslobođena – precizirao je Putin – od nezakonitog stranog vojnog prisustva“
  • Od podne 23. oktobra – teritoriju izvan zone u kojoj je poslednjih dana operisala turska armija zaposešće sirijska regularna armija i ruska vojna policija. Prvi njihov zadatak će biti da u narednih 150 sati obezbede da se kurdski odredi i naoružanje odmaknu 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Potom će početi zajedničko tursko-rusko patroliranje u dubini od 10 kilometara zapadno i istočno od zone turske operacije

PREGOVORI sa predsednikom Turske pregovorы Reepom Tajipom Erdoganom omogućili su da dođemo do sudbonosnih rešenja za Siriju – izjavio je Vladimir Putin.

Nakon pregovora sa tuskim liderom u Sočiju, koji su potrajali duže od pet sati, Putin je dodatno naglasio:

Ne mogu a da ne vizrazim zadovoljstvo rešenjima do kojih smo uspeli da dođemo nakon dugog i napornog rada. Ta rešenja će obelodaniti naši ministri spoljnih poslova, a smatram da su to veoma važna, ako ne i sudbonosna rešenja koja će razmrsiti sadašnju prilično oštru situaciju na sirijsko-turskoj granici“.

Putin se pred novinarima pojavio zajedno sa Erdoganom, a još je naveo da Moskva i Ankara smatraju da se mora pomagati sirijskim izbeglicama da se vrate u svoju zemlju.Pritom je naglasio da to pomaganje mora biti lišeno diskriminacije, politizacije i nametanja uslova.

Predsednik RF je rekao da mu je Erdogan podrobno izložio šta su „ciljevi i zadaci“ Turske na severu Sirije. Pa dodao da su Rusija i Turska saglasne da se mora sačuvati teritorijalna celovitost Sirije.

Važno je da iz dejstava oružanih snaga Turske u Siriji korist ne izvuku teroristi, pre svega Islamska država. Sirija mora biti oslobođena – precizirao je Putin – od nezakonitog stranog vojnog prisustva“.

Na kraju je pozvao Kurde da započnu „široki dijalog sa vladom u Damasku“.

Prema onome što su saopštili Lavrov i Čavušoglu, status kvo u zoni turske operacije između gradova na severoistoku Sirije Ras-el-Ajn i Tel-el-Abija biće određeno vreme zadržan. Sa maksimalnom dubinom na teritoriji Sirije od 30 kilometra.

Od podne 23. oktobra – teritoriju izvan te zone zaposešće sirijska regularna armija i ruska vojna policija. Prvi njihov zadatak će biti da u narednih 150 sati obezbede da se kurdski odredi i naoružanje odmaknu 30 kilometara od sirijsko-turske granice.

Potom će početi zajedničko tursko-rusko- patroliranje u dubinu od 10 kilometara zapadno i istočno od zone turske operacije.

Ovo neće uključivati grad Kamišli.

Kurdske snage će napustiti Manbidž i Tel-Rifat.

Memorandum koji je potpisan u Sočiju predviđa i da Moskva i Ankara zajedno preduzimaju mere za sprečavanje prodora terorista kroz sirijsko-tursku granicu.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/putin-posle-dugih-pregovora-sa-erdoganom-dosli-smo-do-sudbonosnih-resenja-za-siriju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar