Свијет

Путин: Русија је спремна за партнерство ради глобалног мира и напретка

ВОЈНЕ ПАРАДЕ ЗА ДАН ПОБЈЕДЕ ШИРОМ РУСИЈЕ – ЦЕНТРАЛНА ОДРЖАНА У МОСКВИ
  • Владимир ПУТИН ветаранима и учесницима параде. „Увијек ћемо бити поносни на то што Совјетски Савез није показао страх и није повио кичму пред непријатељем кад су многе државе признале капитулацију или пристале на директну сарадњу са нацистима… Све земље и народи су постали свијесни да је управо СССР одредио исход Другог свјетског рата. Међутим, данас покушавају да прецртају подвиг народа који је спасио Европу и свијет, да прекроје историју и да изобличе ратне догађаје. Никада то нећемо дозволити!“
  • Црвеним тргом прошла и пробрана руска ратна техника, а први пут – беспилотне летјелице „Корсар“ и „Катран“, борбено возило за подршку тенковима „Терминатор“, роботизовани деминери „Уран“… Изнад Цвеног трга је, поред осталих војних авиона и хеликоптера, пролетио МиГ-31 са хиперсоничном ракетом „Кинжал“ која је 10 пута бржа од звука

ЗА САВРЕМЕНУ Русију је Дан Побједе све више Дан Побједе, а то најбоље показују војне параде које су и овог 9. маја одржане у свим великим центрима земље и патриотске манифестације Бесмртни пук чији учесници су буквално промарширали улицама сваког иоле значајнијег града.

По традицији, централна војна парада – велика Парада Побједе – и ове године је одржана у Москви.

Пред очима шефа државе Владимира Путина, поред којег су били Александар Вучић и израелски премијер Бењамин Нетањаху, и цио државни врх ТФ – у парадном строју су Црвеним тргом прошли припадници елитних јединица и питомци војних академија.

Вучић, Путин и Нетањаху полажу венце на споменик Незнаном војнику

Виђена је и пробрана руска ратна техника, а први пут – беспилотне летјелице „Корсар“ и „Катран“, борбено возило за подршку тенковима „Терминатор“, роботизовани деминери „Уран“… Изнад Цвеног трга је, поред осталих војних авиона и хеликоптера, пролетио МиГ-31 са хиперсоничном ракетом „Кинжал“ која је 10 пута бржа од звука.

Обраћајући се војним ветеранима, учесницима параде и званицама, Путин је казао да је Русија отворена за дијалог о свим питањима обезбеђивања глобалног мира. Да је спремна за конструктивно и равноправно партнерство ради постизања мира и напретка на планети.

Критиковао је покушаје прекрајања историје и рекао да Русија то никада неће дозволити.

„Увијек ћемо бити поносни на то што Совјетски Савез није показао страх и није повио кичму пред непријатељем кад су многе државе признале капитулацију или пристале на директну сарадњу са нацистима… Све земље и народи су постали свјесни да је управо Совјетски Савез одредио исход Другог свјетског рата. Међутим, данас покушавају да прецртају подвиг народа који је Европу и свијет спасио од ропства, истрјебљења и ужаса Холокауста и изобличити ратне догађаје. Настоје да истинске хероје осуде на заборав, да изнова напишу историју и да је учине лажном. Ми то нећемо дозволити. Никада! Драги ветерани, понос на ваше подвиге чини нас јачима. Клањамо се пред вашом вјерноћу Отаџбини. Никада вас нећемо изневјерити“ – рекао је Путин.

У наставку је још додао: „Иза нових пријетњи се крију црте старе наказности – егоизам и нетрпељивост, агресивни национализам и аспирације на изузетност. Ми разумијемо сву озбиљност тих пријетњи и поручујемо да све земље и човјечанство треба да имају на уму колико је мир крхак и да треба да слушамо и поштујемо једни друге“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар