Свијет

Путин: Свjетски рат? Русија никоме не пријети, али сви нека воде рачуна чиме располажемо

„РУСКА СПЕЦИЈАЛНА ОПЕРАЦИЈА У УКРАЈИНИ ПОТПУНО ЈЕ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ ПРАВОМ“
  • На 25. Петербуршком међународном економском форуму рекао: „Свијет заснован на досадашњим догмама је дефинитивно неодржив. Ријеч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским промјенама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа… Понављам: ове промјене су фундаменталне, кључне и неумољиве… Ништа није вјечно! А они покушавају да се супротставе току историје. Они мисле у терминима прошлог вијека!“
  • „Русија није – нагласио је Путин – против могућег уласка Украјине у Европску унију јер то није војни блок“
  • Руским бизнисменима који живе на Западу поручио: „Све што се догађа у свијету, само потврђује да је код куће најсигурније. Они који нису жељели да повјерују у ову истину изгубили су милионе долара на Западу. Не стајте на исте грабље, улажите у Русију. Тако ћете избјећи отимање своје имовине и новца са рачуна својих компанија“
  • „Ако највеће свјетске економије наставе да се понашају овако, претвориће се у „усисивач“ коју ће покупити сву робу са свјетског тржишта, укључујући храну, а то ће проблеме само увећати. То неће само довести до глади (у Африци), већ и до нових миграционих таласа. Мигранти су већ преплавили Сједињене Државе, градиле оне зид на граници са Мексиком или не градиле“

ПРЕДЈЕДНИК Русије Владимир Путин рекао је да је специјална војна операција Руске Федерације за заштиту Донбаса изнуђена акција Русије.

Наступивши на пленарној сједници 25. Петербуршког међународног економског форума, указао је и да је та операција са правне тачке гледишта „у потпуности у складу са међународним правом“.

– Данас ћу изнијети наше – када кажем „наше“, мислим на руско руководство – виђење ситуације у којој се налази свјетска економија.

– Пре годину и по дана, говорећи на форуму у Давосу, још једном сам нагласио да је ера униполарног свјетског поретка завршена, завршила се упркос свим покушајима да буде сачувана по сваку цијену.

– Свијет заснован на досадашњим догмама је дефинитивно неодржив.

– Сједињене Државе су, прогласивши побједу у Хладном рату, прогласиле себе гласницима Господњим на земљи који немају никакве обавезе, већ само интересе, а сами ти интереси били су проглашени светим.

– САД као да не примјећују да су се током протеклих деценија на планети формирали нови моћни центри који су све гласнији. Сваки од њих развија сопствене политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право да их штити, да обезбјеђује национални суверенитет.

– Ријеч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским промјенама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа, где се значајно повећава улога динамичних, перспективних држава и региона, чији интереси се више не могу занемаривати.

– Понављам: ове промене су фундаменталне, кључне и неумољиве. И погрешно је вјеровати да вријеме бурних промјена може, како се каже, да присједне, да сачека, да ће се наводно све вратити у нормалу, да ће све бити као прије. Неће!

– Међутим, чини се да владајуће елите неких западних држава живе управо у тој илузији. Не желе да примјећују очигледне ствари, већ се тврдоглаво држе сијенки прошлости. На пример, вјерује се да је доминација Запада у глобалној политици и економији непромјенљива, вјечна вриједност.

– Ништа није вјечно!

– Они покушавају да се супротставе току историје. Они мисле у терминима прошлог вијека. Они су у заточеништву сопствених заблуда о земљама ван тзв. златне милијарде, па све остало сматрају периферијом, својим двориштем које и даље третирају као колонију, а народе који тамо живе сматрају људима другог реда.

– Отуда код њих неодољива жеља да кажњавају, да економски сламају оне који се издвајају из општег поретка, који не желе да се слијепо повинују. Штавише, они грубо и бестидно намећу сопствену етику, погледе на културу и идеје о историји, а понекад доводе у питање суверенитет и интегритет држава, стварају пријетњу њиховом постојању. Довољно је подјсетити се судбине Југославије и Сирије, Либије и Ирака.

Одговарајући на питање да ли је могућ нови свјетски рат, Путин је нагласио да Русија никоме не пријети, али да сви треба да знају чиме све располаже и са чиме ће штитити свој суверенитет.

Русија није против могућег уласка Украјине у Европску унију јер то није војни блок – био је јасан предсједник РФ.

У Санкт Петербургу је открио да је Влади РФ наложио да део извозних дажбина усмјери у побољшање животног стандарда на селу.

Упозорио је да је у Африци могућа глад која ће повећати миграције у Европу.

У наставаку је позвао земље Запада да престану да мисле само на „себе вољене“:

„Ако највеће свјетске економије наставе да се понашају овако, претвориће се у „усисивач“ коју ће покупити сву робу са свјетског тржишта, укључујући храну, а то ће проблеме само увећати. То неће само довести до глади, већ и до нових миграционих таласа. Мигранти су већ преплавили Сједињене Државе, градиле оне зид на граници са Мексиком или не градиле“.

Посебно је нагласио: „Русија ће свакако искористити нове могућности. Постаћемо још јачи“.

У наставку је руским бизнисменима, који су за живот били изабрали Енглеску, Флориду или Шпанију, а за бизнис офшор-зоне, поручио:

„Све што се догађа у свету, само потврђује да је код куће најсигурније. Они који нису жељели да повјерују у ову истину изгубили су милионе долара на Западу. Не стајте на исте грабље, улажите у Русију. Тако ћете избјећи отимање своје имовине и новца са рачуна својих компанија“.

Путин је удар на руске бизнисмене и њихову имовину назвао лудилом Запада:

„Ударили су на људе који су били за сарадњу са Западом. На бизнис који нема везе са Русијом као државом и њеним одлукама. Уосталом, где је ту неповредивост приватне својине?

У Финској су, примјера ради, 11. маја `ухапшена` два објекта са некретнинама Павла Гусева, главног уредника „Московског комсомолца“.

У Француској је 5. маја отета вила у Сен Тропеу породице бизнисмена Михаила Фридмана.

У Италији је `конфискована` јахта руског бизнисмена Андреја Мељниченка.

http://fakti.org/putiniana/putin-svetski-rat-rusija-nikome-ne-preti-ali-svi-neka-vode-racuna-sa-cime-raspolazemo

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар