Свијет

Путин: Запад нас је ширењем НАТО довео у ситуацију да сада говоримо „Станите!“

„РУСИЈА МОЖЕ РАЗЛИЧИТО ОДГОВОРИТИ НА ШИРЕЊЕ НАТО НА ИСТОК – СВОЈЕ ЋЕ РЕЋИ И ЕКСПЕРТИ“
  • Владимир ПУТИН: Већ сам говорио о “црвеним линијама“ које, сматрамо, не смију бити пређене. Ствар је у томе да немамо куда
  • Портпарол руског лидера Дмитриј ПЕСКОВ: Проширење НАТО на Украјину, Грузију и Молдавију питање је живота и смрти за Русију

РУСКИ предсједник Владимир Путин поновио је, говорећи о питањима безбједности, да је Русија дотjерана до линије иза које нема куда даље.

– Већ сам говорио о “црвеним линијама“ које, сматрамо, не смију бити пређене. Ствар је у томе да немамо куда – рекао је Путин говорећи о односима Русије и НАТО и истакао да је његова земља доведена у такву ситуацију да мора да каже: Станите!“.

Руски лидер је за ТВ Русија 1 казао да Москва жели да јавност Руске Федерације, Украјине, Европе и Сједињених Држава разумије идеју о систему безбједносних гаранција за Русију.

– Русија може да упути различите одговоре на ширење НАТО-а на Исток, у зависности од препорука које буду дали војни стручњаци. То могу бити најразличитије ствари. Зависи од сугестија које ће ми дати наши војни стручњаци – изјавио је Путин.

Он је нагласио да је Москва предложила САД и Алијанси давање стратешких безбједносних гаранција да би се постигао дипломатски резултат.

– Нисмо предложили те гаранције да бисмо нешто блокирали или зауставили у контексту овог дипломатског процеса, него да бисмо дипломатским преговорима постигли правно дефинисан резултат у оквиру докумената које смо предложили. Радићемо посебно на томе – изјавио је Путин.

Безбједност Русије је доведена у питање због наставка ширења НАТО-а на исток, због чега су гаранције безбједности које тражи Москва од животног значаја, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

– Проширење НАТО на Украјину, Грузију и Молдавију питање је живота и смрти за Русију – казао је.

– Током посљедње двије деценије, чак и дуже, методично су нас обмањивали, због чега смо дошли у ситуацију када је наша безбједност угрожена. Налазимо се под пријетњом даљег ширења и политичке и војне инфраструктуре НАТО-а према нашим границама – рекао је Песков за телевизију „Русија 1“.

Нагласио је да Путин калкулише као прави шахиста и да у таквим стварима човјек мора да има, вјероватно, способности веће чак и од велемајстора, преноси РИА Новости.

– Владимир Путин мисли не на један или два корака унапред, када је реч о питањима руске безбједности, већ као прави шахиста прорачунава сваки потез – изјавио је Песков.

Нагласио је да ће преговори о безбједносним гаранцијама у Женеви, који су заказани за јануар, показати да ли су САД заиста спремне засуштински договор.

Најновија криза у односима Русије и Запада кулминирала је због ситуације у Украјини. Запад тврди да Русија припрема напад на Украјину, а Москва то одбацује и истиче да би улазак те земље у НАТО угрозио њену безбједност.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са САД и НАТО-ом, који укључују неширење Алијансе даље на исток, укључујући и бивше републике СССР, као и неразмјештање ракета средњег и дугог домета.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар