Svijet

Rohani: Naša PVO očekivala američki napad pa greškom oborila ukrajinski Boeing

BIVŠI NAČELNIK RUSKIH ZENITNO-RAKETNIH SNAGA SMATRA DA SU GLAVNI KRIVCI AMERIKANCI
  • Predsjednik Irana Hasan Rohani ocijenio da se radi o „velikoj tragediji i neoprostivoj grešci“ iako se sve dogodilo u trenucima očekivanja američkog napada na Teheran. Naglasio je da će Iran odstraniti „nedostatke svog sistema PVO“, a odgovorne za grešku kazniti po zakonu
  • Sergej HATILJOV: Sasvim je moguće da je pored ukrajinskog aviona bio američki špijunski dron koji se našao u blizini Teherana zbog iranskih udara po bazama SAD u Iraku. Sasvim je moguće i da je taj dron bio meta iranske PVO, ali da se po komandi zaklonio iza Boinga
  • HATILJOV: Raketa «Tor», koja ima domet do 12 kilometara, do ukrajinskog Boinga bi letejla manje od sekunde. A kako je američki satelit mogao registrovati za tako kratko vrijeme dva lansiranja raketa koje su pogodile upravo ukrajinski avion? Sve što se dogodilo vjerovatno je ustrojeno tako da se krivica svali na Iran i da se Teheran prisili da je prizna. Pretpostavljam da su Iranci – kada su sve odvagnuli – procijenili da je priznanje za njih manje zlo

VLASTI Irana priznale su da je njihova PVO oborila jer ga je `doživjela` kao dolazeću američku krstareću raketu.

Komandant iranski Vojno-kosmičkih snaga, general Amir Ali Hadžizade, izjavio je da se „samo o tome radilo“.

U Teheranu je naglašeno da se sve dogodilo „bez namjere“ i zbog „greške ljudskog faktora“.

Šef iranske diplomatije – Mohamad Džavad Zarif – rekao je: „Dogodila se ljudska greška do koje je došlo u kriznoj situaciji izazvanoj avanturizmom Sjedinjenih Država. Tužan dan“.

Iranski Generalštab je naveo da je ukrajinski Boing proletio pored jednog važnog vojnog objekta u blizini Teherana i da su oni koji su ga gađali vjerovali da je američki vojni avion ili raketa.

Predsjednik Irana Hasan Rohani ocijenio je da se radi o „velikoj tragediji i neoprostivoj grešci“ iako se sve dogodilo u trenucima očekivanja američkog napada na Teheran.

Naglasio je da će Iran odstraniti „nedostatke svog sistema PVO“, a odgovorne za grešku kazniti po zakonu.

Bivši načelnik ruskih zenitno-raketnih snaga Sergej Hatiljov izjavio je da je sasvim moguće da su Amerikanci glavni krivci za obaranje ukrajinskog Boeing 737-800, da su „navukli Irance na grešku“.

On ukazuje da se vjerovatno radilo o američkoj „isplaniranoj specijalnoj operaciji“. Čak iznosi pretpostavku: da se ne može isključiti mogunost da iranske vlasti priznaju „slučajno obaranje“ pod pritiskom Vašingtona.

Hatiljov podsjeća da je Ukrajina 2001-ve oborila ruski putnički Tu-154 nad Crnim morem i nije ništa priznala sve do danas, a Teheran to – prije završetka istrage – čini poslije samo tri dana.

Evo njegovog monologa o onome što se, po njegovim procjenama, zaista moglo dogoditi i dovesti do obaranja ukrajinskog Boinga:

– Sasvim je moguće da je pored ukrajinskog aviona bio američki špijunski dron koji se našao u blizini Teherana zbog iranskih udara po bazama SAD u Iraku.Sasvim je moguće i da je taj dron bio meta iranske PVO, ali da se on po komandi zaklonio iza Boinga.

– Vrh rakete 9M330 ZRK «Tor», sudeći po objavljenim snimcima, ležao je bezmalo pod ostacima aviona – sa savršeno sačuvanim svojim fabričkim bojama.

– Svi putnički avioni opremljeni su  transponderima, pa iranska kontrola letenja i  vojne vlasti nisu mogli ne znati kakav je to avion i kuda leti. Ovo što se dogodilo tipično je za Amerikance. Od 1978-me do danas sedam putničkih aviona je uništeno uz njihovu `pomoć`. Oni za to imaju cijelu metodologiju.

– Sumnje izaziva i to što je Kanada među prvima objavila da je Iran oborio ukrajinski avion. Kanada nema svoju kosmičku špijunažu. Samo SAD  i Rusija imaju takvu špijunažu, a svi ostali koriste kupljene informacije. Dakle, samo Amerikanci i mi možemo potvrditi da se nešto dogodilo. A mi ćutimo…

– Raketa «Tor», koja ima domet do 12 kilometara, do ukrajinskog Boinga bi letjela manje od sekunde. A kako je američki satelit mogao registrovati za tako kratko vrijeme dva lansiranja raketa koje su pogodile upravo ukrajinski avion? Sve što se dogodilo verovatno je ustrojeno tako da se krivica svali na Iran i da se Teheran prisili da je prizna. Pretpostavljam da su Iranci – kada su sve odvagnuli – procijenili da je priznanje za njih manje zlo.

http://fakti.org/globotpor/iran-priznao-da-je-njegova-prvo-greskom-oborila-ukrajinski-boeing-737-800-ali

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar