Свијет

Русија оптужила САД да се грубо мијешају у њене унутрашње ствари и затражила – да прекину

УКАЗАЛА ДА У ПОДСТИЦАЊУ ПРОТЕСТА У РФ УЧЕСТВУЈУ И АМЕРИЧКЕ ИНТЕРНЕТ-МРЕЖЕ

Министарство иностраних послова РФ

  • Министарство иностраних послова РФ: „Подршка кршењу закона која је стигла од америчког државног секретара Ентони Блинкена је додатна потврда закулисне улоге коју игра Вашингтон. Сами потези су усмјерени на подстицање извођења незаконитих акција и то је дио америчке стратегије за обуздавање Русије
  • Указало да је Стејт департман очито почео да реализује програм „Развлачење снага Русије ради њеног избацивања из равнотеже“ који је 2019. предложио аналитички центар RAND Corp  

МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије упозорило је Сједињене Државе на одговорност за мијешање у унутрашње ствари земље након саопштења Стејт департмана и америчке амбасаде у Москви о протестима 31. јануара.

„Грубо америчко мијешање у унутрашње ствари Русије доказана је чињеница, као и пласирање лажи и упућивање позива на неодобрене акције од стране интернет-мрежа које су под контролом Вашингтона“, указао је врх руске дипломатије.

И нагласио: „Подршка кршењу закона која је стигла од америчког државног секретара Ентони Блинкена је додатна потврда закулисне улоге коју игра Вашингтон. Сами потези су усмјерени на подстицање извођења незаконитих акција и то је дио америчке стратегије за обуздавање Русије.

„Стејт департман је очито усвојио програм који је 2019. предложио аналитички центар RAND Corp (видјети извештај „Развлачење снага Русије ради њеног избацивања из равнотеже“), – указало је Министарство иностраних послова РФ.

Навело је да је за жаљење што Сједињене Државе нису обратиле потребну пажњу на ризике спровођења тог програма и затражило од Вашингтона да престане са мијешањем у унутрашње ствари суверених држава. Поред овога, подсјетило је Американце на одговорност за ширење лажних информација о недозвољеним митинзима.

Руска дипломатија је такође подсјетила да у Сједињеним Државама, када дође до незаконитих окупљања, чувари реда отварају ватру са намјером да убију, а да изјаве представника америчких власти поводом таквих догађања јасно демонстрирају политику двоструких стандарда.

Данас су у Санкт Петербургу, Москви и другим градовима Русије у току неодобрени протести.

Америчка амбасада у РФ објавила је да наводно располаже извјештајима о бројним привођењима новинара на тим због епидемије неодобреним скуповима. Притом је позвала Русију на поштовање међународно признатих људских права и слободе штампе.

Блинкен је изјавио да осуђује бруталност према мирним демонстрантима у Русији и позвао на пуштање из притвора Алексеја Наваљног.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар