Свијет

Руске снаге ушле у Харков – из два правца продиру према предграђима Кијева

ЧЕТВРТИ ДАН РУСКЕ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ЗА ПРИСИЉАВАЊЕ УКРАЈИНЕ НА МИР И ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЈУ
  • Предсједник Украјине Владимир ЗЕЛЕНСКИ: Украјина је поднијела тужбу против Русије пред Међународним судом правде у Хагу
  • Предсједник Бјелорусије Александар ЛУКАШЕНКО: „Мислите ли да ће Запад помагати Украјини у обнови? Да ли су помогли Авганистану? Да ли су помогли Ираку? Тамо има нафте, све што је Американцима потребно, али они то не обнављају

РУСКЕ снаге током ноћи ушле су у град Харков. А данас продиру према предграђима Кијева из два правца.

Можда је то разлог што је украјинска делегација – иако је Кијев то прво био одбио – ипак кренула према белоруском граду Гомељу на преговоре са руском коју предводи њен бивши министар културе Владимир Медински, који је одрастао у Украјини.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко сматра да је мало вјероватно да ће Запад помоћи Украјини да се опорави послије кризе.

Лукашенко је истакао да Запад неће обнављати Украјину, која ће бити скинута са дневног реда и заборављена, а страдаће украјински народ.

„Мислите ли да ће Запад помагати Украјини у обнови? Да ли су помогли Авганистану? Да ли су помогли Ираку? Тамо има нафте, све што је Американцима потребно, али они то не обнављају“, рекао је Лукашенко.

Украјина је поднијела тужбу против Русије пред Међународним судом правде у Хагу, саопштио је на Твитеру њен предсједник Владимир Зеленски.

Русија мора бити одговорна за манипулисање причом о геноциду, како би оправдала агресију. Захтевамо хитну одлуку суда којом се наређује Русији да одмах прекине војне акције, а очекујемо да суђење почне следеће недеље“, написао је Зеленски.

Ситуација у Украјини би на крају могла да прерасте у сукоб са НАТО-ом ако Русија не прекине своја дејства, изјавила је британска министарка спољних послова Лиз Трас.

„Али, ми се не боримо само за Украјинце, за њихов суверенитет и право на самоопредјељење, овај дуги сукоб тиче се слободе и демократије у Европи. Ако не зауставимо Путина у Украјини, под пријетњом ће се наћи други: балтичке земље, Пољска, Молдавија. И то може резултирати сукобом са НАТО-ом, а ми то не желимо“, рекла је Трасова за Скај њуз.

Путин се захвалио данас руским специјалним снагама које, како је рекао, херојски испуњавају своју војну дужност у Украјини.

Украјинска екстремистичка десничарска јединица за специјалне операције Азов, гранатирала је стамбене блокове и школу у близини града Маријупоља, изјавио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков, који тврди да има жртава међу цивилима.

“У суботу, између 16.00 и 16.20, украјински националисти из Азова су напали стамбене делове села Сартана у близини Маријупоља, и градску школу. Као резултат, неколико стамбених зграда је оштећено, а неки цивили су убијени”, навео је Конашенков, преноси ТАСС.

Русија неће суспендовати војну операцију у Украјини током преговора са украјинском страном, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“Ми смо са своје стране упозорили украјинску страну да овог пута акције које подразумева војна операција неће бити суспендоване”, додао је.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар