Одабрано Свијет

САД пребациле у Британију стратешке В-52Х Stratofortress, Русија на свој запад МиГ-31 са „Кинжалима“

НАРИШКИН: УКРАЈИНА СЕ ПУНОМ ПАРОМ СПРЕМА ЗА НАПАД НА ДОНБАСКЕ РЕПУБЛИКЕ
  • Војни врх Русије испланирао је за крај фебруара и почетак марта тестирање целе националне „нуклеарне тријаде“. Није тешко докучити: шта ће бити увежбавано
  • Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: Разматрамо слање ударних група НАТО у Румунију
  • Московски војни експерт Виктор ЛИТОВКИН: Русија има на Криму више него амерички носач авиона са ударном групом бродова око себе. Тамо су противракетни и ПВО системи, војна авијација и бродови са крстарећим ракетама. Тамо су и три разарача и шест подморница „Варшављанка“. Сви такође са крстарећим ракетама. Плус противбродски одбрамбени системи Бал и Бастион“

СВЕ више се усијава ситуација поводом Украјине.

Сједињене Државе су у Европу пребациле и део авиона своје нуклеарне тријаде – три стратешка бомбардера В-52Х Stratofortress. У британску ваздушну базу Ферфорд.

Стигли су из матичне ваздухопловне базе Минот (Северна Дакота).

Војни врх Русије испланирао је за крај фебруара и почетак марта тестирање целе националне „нуклеарне тријаде“.

Није тешко докучити: шта ће бити увежбавано.

Генералштаб оружаних снага Русије пребацио је у Калињинградску област, своју енклаву која се граничи са Пољском и Литванијом, ловце МиГ-31 који носе хиперсоничне ракете „Кинжал“.

Те ракете имају домет вењћи од 2000 километара и у стању су да држе у шаху целу Европу. Све до Атлантика.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба зацвилио је да Русија „наставља да повећава број војника“ уз границе његове земље.

На украјинско-француском форуму у Паризу говорио је и о „гомилању трупа на територији Белорусије. И додао:

„Русија покушава да Украјини блокира приступ морским путевима. Азовско море је потпуно блокирано. Делом је извођењем поморских маневара блокирала и Црно море“.

МиГ-31 са хиперсоничном ракетом „Кинжал“

Генерални секретар Јенс Столтенберг НАТО изјавио је да та војна алијанса разматра могућност распоређивања борбених група у Румунији:

„Управо проучавамо могућност дугорочног присуства на југоистоку алијансе. Сада имамо борбене групе у балтичким земљама и Пољској. Могуће је распоређивање сличних група и у црноморском региону у Румунији“.

Шеф руске обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин упозорио је да се Украјина `пуном паром` спрема за рат и да је све своје за борбу способне јединице већ сконцентрисала уз „линије раздвајања у Донбасу“.

Навео је да ће циљ напада на две донбаске републике бити „увлачење Русије у унутарукрајински конфликт“.

Упозорио је да украјинска војска и шпијунажа  спремају провокације у стилу „хемијских провокација Белих шлемова у Сирији“.

Наришкин „добро изрежираном провокацијом“ сматра и учестале оптужбе Русије да се спрема за напад на Украјину.

Према његовим речима, Запад украјинског председника, Владимира Зеленског, хушка на одустајање од Минских споразума о ДНР и ЛНР (који им дају широку аутономију) и на започињање трећег „донбаског рата“…

Према речима московског војног експерта – пуковника у резерви Виктора Литовкина, намера коју је обзнанио Столтенберг неће угрозити безбедност Русије, иако војни авиони из Румуније могу лако да стигну до Крима:

„У Румунији је већ и амерички противракетни систем Aegis Ashore чији лансeри МК-41 могу да испаљују не само ракете СМ-3, већ и Томахавке, крстареће ракете дугог домет. Међутим, Русија има на Криму више него амерички носач авиона са ударном групом бродова око себе. Тамо су противракетни и ПВО системи, војна авијација и бродови са крстарећим ракетама. Тамо су и три разарача, шест подморница „Варшављанка“. Сви такође са крстарећим ракетама. Плус противбродски одбрамбени системи Бал и Бастион“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/sad-prebacile-u-britaniju-strateske-b-52x-stratofortress-rusija-na-svoj-zapad-mig-31-sa-kinzalima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар